Ιούνιος 2019
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Ημερολόγιο Ημερολόγιο


Πρόταση για μόνιμο προσωπικό με ειδικότητα Πυροσβέστη Γ.Κ – Πυροφύλακα

Πήγαινε κάτω

Πρόταση για μόνιμο προσωπικό με ειδικότητα Πυροσβέστη  Γ.Κ – Πυροφύλακα  Empty Πρόταση για μόνιμο προσωπικό με ειδικότητα Πυροσβέστη Γ.Κ – Πυροφύλακα

Δημοσίευση  FIREMAN Την / Το Κυρ 08 Ιουλ 2018, 11:25


Το θέμα της επάνδρωσης των Πυροφυλακίων το έχουμε θίξει σε αυτό το φόρουμ και παλιότερα όμως στην παρούσα φάση είναι πιο κρίσιμο μια και το 2019 και οι τελευταίοι εποχικοί Πυροφύλακες που κατά πλειοψηφία έχουν προσληφθεί το 2003 θα απολυθούν με βάση την τελευταία απόφαση του Σ.τ.Ε για το ανώτερο όριο 17 συμβάσεων.
Έτσι εδώ και μια πενταετία σταδιακά τα Πυροφυλάκια επανδρώνονται από Π.Π.Υ και τελευταία και από Π.Τ.Υ ενώ παρατηρείτε το φαινόμενο να έχουμε και πιθανή επάνδρωση και από νέο μόνιμους Γ.Κ.
Όμως εκτός αυτών των περιπτώσεων έχουμε και παραχώρηση πολλών Πυροφυλακίων σε εθελοντές ενώ ένα μεγάλο ποσοστό παραμένουν κλειστά λόγο είτε μείωσης προσωπικού είτε λόγο οικονομικού κόστους συντήρησης για την επαναλειτουργίας τους.
Γνωρίζουμε όλοι το πόσο χρήσιμη και σημαντική είναι η λειτουργιά του κάθε ενός Πυροφυλακίου μια και είναι τα μάτια του Π.Σ στις κορυφές των βουνών κατά την εξάμηνη αντιπυρική περίοδο!
Γνωρίζουμε επίσης το πόσο υπεύθυνη είναι η θέση του Πυροφύλακα (θυμόμαστε όλοι τον συνάδελφο Πυροφύλακα στην μεγάλη φωτιά της Πελοποννήσου που καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης γιατί δεν εντόπισε έγκαιρα την έναρξη της πυρκαγιάς) και για τον λόγο αυτό οι συνάδελφοι είναι απαλλαγμένοι από άλλες δραστηριότητες που έχουν σχέση με την δασοπυρόσβεση!
Το τελευταίο διάστημα έγινε ερώτηση από νέο μόνιμο συνάδελφο σε Πρόεδρο πανελλαδικού σωματείου Π.Π.Υ που είναι σήμερα μόνιμος με τον βαθμό του Ναυάρχου εάν και οι Γ.Κ πυροσβέστες μπορούν να επανδρώσουν Πυροφυλάκια και η απάντηση του ήταν ότι ΝΑΙ αφού είμαστε γενικών καθηκόντων κρίνοντας πρωτίστως από τον εαυτό του!!
Εκείνο βεβαία που δεν του εξήγησε είναι ο τρόπος που θα πληρώνετε τα έξτρα που του ανεβάζουν τον μισθό έκτος και εάν κάθε Πυροφυλάκιο επανδρώνετε από τέσσερις τουλάχιστον μόνιμους πυροσβέστες μια και αυτοί κάνουν μέσο όρο επτά εικοσιτετράωρα τον μήνα για να πάρουν πλήρες τον μισθό τους!
Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να μιλάμε για Πυροφύλακες άνευ χαρτοφυλακίου με το γνωστό σύστημα εδώ πατώ άλλα και εκεί βρίσκομαι!
Δεν θα επεκταθώ του θέματος απλώς θα πω ότι εννοείτε ότι όποιος υπάλληλος του πυροσβεστικού σώματος επανδρώνει δασικό πυρπολικό και όχι μόνο εκ των πραγμάτων κάνει και χρέη Πυροφύλακα στον τομέα ευθύνης του και δεν περιμένει να του πει το Πυροφυλάκιο ή να τον καλέσει η Υπηρεσία του για να σβήσει φωτιά στον τομέα ευθύνης του!
Βέβαια το ρητό λέει καλό το καθισιό άλλα σαν την ξάπλα δεν έχει , όμως κάποιος από όλο το πλήρωμα του Περιπολικού θα πρέπει να έχει και τον νου του στον τομέα ευθύνης του για πιθανή πυρκαγιά!
Όμως ας εξετάσουμε και την περίπτωση των Π.Π.Υ που μέσα στα καθήκοντα τους και συγκεκριμένα στην παράγραφο 2.5 είναι και του Πυροφύλακα.
Όλοι οι Π.Π.Υ οδηγοί και μάχιμοι μέσα στα καθήκοντα τους είναι και η επάνδρωση των Πυροφυλακίων μόνο που δεν είναι δεσμευμένοι από την σύμβαση - πρόσληψη τους όπως οι συμβασιούχοι Πυροφύλακες να πηγαίνουν με δικό τους όχημα ενώ την υποχρέωση μετακίνησης τους για την ανάληψη υπηρεσίας στα Πυροφυλάκια την έχει το Π.Σ .
Επίσης δεν μπορούν να ορισθούν μόνιμα συγκεκριμένοι Π.Π.Υ για Πυροφύλακες «εκτός εάν το θελήσουν οι ίδιοι κατόπιν συμφωνίας με τον Διοικητή τους » αλλά μόνο σε εν αλλάξει κυκλικές βάρδιες γιατί το Πυροφυλάκιο δεν έχει νυχτερινά και έκτος έδρας ενώ το ωράριο του είναι τουλάχιστον πενθήμερο και όχι 15 ώρο ή 24 ώρο όπως συμβαίνει στα Περιπολικά κατά τους μήνες της αντιπυρικής περιόδου!
Τώρα θα μου πει κάποιος γιατί ρε φίλε εφόσον για τους Π.Π.Υ εγκρίνονται κεφάλαια για νυχτερινά και έκτος έδρας να μην τα παίρνουν και αυτοί που πάνε στα όρη στα βουνά τις περισσότερες φόρες με δικό τους όχημα, μόνοι τους με συντροφιά και προστασία έναν ασύρματο, ένα κινητό και ένα αλεξικέραυνο πάνω από το κεφάλι τους, σε ένα καραούλι ένα επί ένα έχοντας να αντιμετωπίσουν τα κάθε είδους καιρικά φαινόμενα, αφόρητο Ήλιο και ξαφνικές καταιγίδες ,το ζωικό και ερπετικό βασίλειο τα ενοχλητικά ιπτάμενα αλλά και τον ανθρώπινο παράγοντα γιατί από ψιλά με τα κιάλια πολλών ειδών δραστηριότητες πέφτουν στη αντίληψη τους έκτος πυροσβεστικού ενδιαφέροντος κλπ.
Προφανώς για τον απλό λόγο ότι στο άλλα Πυροφυλάκια ο εποχικός συνάδελφος Πυροφύλακας με τις ίδιες εργασιακές συνθήκες από το 2003 μέχρι σήμερα παίρνει ξερά τον μισθό του πατώντας το στομάχι του κάθε φορά όταν βάζει καύσιμα και πληρώνει τις ζημιές ή την συντήρηση του οχήματος του για να πάει στο ηλιοκάματο να βγάλει το ψωμί του.
Ενώ από την άλλη έχει να αντιμετωπίσει τον κάθε καναπεδάτο με το ερκοντίσιον ή καρεκλάτο κάτω από παχύ ίσκιο κατά πρόσωπο, να τον χαρακτηρίζει ως τεμπέλαρο υπναρά εάν δεν απαντήσει άμεσα στο κάλεσμα του ασυρμάτου ή δεν εντοπίσει στο χρονικό διάστημα που αυτός κρίνει από το γιατάκι του όπου απολαμβάνει τον καφέ του έχοντας το κινητό ή το κομπιούτερ με τα δορυφορικά κανάλια στο χέρι του, τον κάθε καπνό που μπορεί να είναι και μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακρυά και οι καιρικές συνθήκες του υψόμετρου που βρίσκετε το Πυροφυλάκιο να μην του δίνουν την δυνατότατη για έγκυρο εντοπισμό που κάποιες φόρες είναι και κατά φαντασία!
Μια λύση λοιπόν που μπορεί να δοθεί είναι για να τελειώνει μια για πάντα το πρόβλημα με την επάνδρωση των Πυροφυλακίων με υπεύθυνο προσωπικό και να έχει και ένα άλφα κύρος η θέση του Πυροφύλακα , εσωτερικός διαγωνισμός στους εναπομείναντες Π.Π.Υ και Πυροσβέστες Γ.Κ «μια και τα κάνουν όλα κατά τον Ναύαρχο» για μόνιμους Πυροσβέστες - Πυροφύλακες στην Αντιπυρική περίοδο και καθήκοντα Πυροσβέστη Γ.Κ τον υπόλοιπο χρόνο με κριτήρια το απολυτήριο Λυκείου, την εντοπιότητα, το επαγγελματικό ή υπηρεσιακό δίπλωμα και την προϋπηρεσία είτε σαν εποχικός Πυροφύλακας είτε ως Π.Π.Υ μετά το 2012 με βεβαίωση του Διοικητή του!

Υ.Γ. Η πιο πάνω πρόταση έχει σταλεί μετά από δικό της κάλεσμα για προτάσεις των μελών της στην ΠΟΠΥΣΥΠ ως ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο της συντεχνίας μας αλλά κατόπιν και στον Πρόεδρο του Πανελλαδικού σωματείου των Μεγάρων πρώην Πρόεδρο της Ομοσπονδίας μια και ο ίδιος έχει υπηρετήσει κατά τα λεγόμενα του πέντε χρόνια ως Πυροφύλακας και ως εκ τούτου γνωρίζει από πρώτο χέρι το θέμα και την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης ειδικότητας του Π.Σ.
FIREMAN
FIREMAN

Αριθμός μηνυμάτων : 42
Reputation : 0
Ημερομηνία εγγραφής : 23/01/2017
Τόπος : Καβάλα

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης