Συμβασιούχος Πυροσβέστης
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Μάης 2024
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ημερολόγιο Ημερολόγιο


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥ.ΡΙΖ.Α - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΟΥΓΙΑ

Πήγαινε κάτω

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥ.ΡΙΖ.Α - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΟΥΓΙΑ Empty ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥ.ΡΙΖ.Α - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΟΥΓΙΑ

Δημοσίευση  ikaria Πεμ 13 Μάης 2010, 09:44

Ακολουθεί η με αριθμό 763/4-5-2010 επίκαιρη ερώτηση του Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την αντιπυρική προστασία της χώρας μας για το 2010.

Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Λεβέντη έχει ως εξής:
«Την Πρώτη Μάη άρχισε επίσημα η αντιπυρική περίοδος για το 2010, μια περίοδος πολύ κρίσιμη για τα εναπομείναντα δάση της χώρας μας αφού φέτος να ανομβρία η χαμηλή υγρασία, η υπερσυσσώρευση καύσιμης ύλης και οι υψηλές θερινές θερμοκρασίας θα επιτείνουν το πρόβλημα. Για άλλη μια φορά η χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει απροετοίμαστη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών καθώς δεν έχει ληφθεί σχεδόν κανένα μέτρο πρόληψης, ενώ οι απαραίτητοι πόροι δεν έχουν εκταμιευθεί. Συγκεκριμένα:
Η διανομή των όποιων πόρων προς του Ο.Τ.Α δεν έχει κατανεμηθεί ακόμα με αποτέλεσμα να μην έχει υλοποιηθεί σχεδόν κανένα έργο δασοπροστασίας.
Η Δασική Υπηρεσία δεν έχει ακόμα στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό για έργα πρόληψης, ενώ οι διαθέσιμοι πόροι για δασική έρευνα είναι σχεδόν μηδενικοί.
Το Πυροσβεστικό Σώμα εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένο και να αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων σε σχέση με τον υπάρχοντα πεπαλαιωμένο στόλο οχημάτων και λοιπών μέσων πυρόσβεσης.

Κατόπιν αυτόν, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε:
1.Να αποδοθούν άμεσα οι πόροι στους ΟΤΑ για να εκτελέσουν έργα πυροπροστασίας έστω και την τελευταία στιγμή.
2.Να στελεχωθούν με το αναγκαίο προσωπικό, τα κατάλληλα μέσα και τους αναγκαίους πόρους, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Δασική Υπηρεσία και η Πολιτική Προστασία για να επιτελέσουν το έργο τους προς όφελος του περιβάλλοντος;»

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη):
Χαίρομαι για την ερώτηση του κ. Λεβέντη, γιατί μου δίνεται η δυνατότητα να συνοψίσω πολύ περιληπτικά τις προσπάθειες που γίνονται φέτος -κατά τη γνώμη μου για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια τόσο συντονισμένα- για να απαντήσουν στο πρόβλημα και της πρόληψης αλλά και της καταστολής στα θέματα των δασικών πυρκαγιών.
Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε ποτέ ξανά τις σκηνές του 2007 και τις καταστροφές του 2009. Θέλουμε να ξαναγυρίσουμε στα προολυμπιακά δεδομένα της προστασίας των δασών βάζοντας έναν ουτοπικό στόχο: Ούτε ένα στρέμμα καμένης γης φέτος. Βάζεις έναν ουτοπικό στόχο για να τον πλησιάσεις όσο γίνεται πιο πολύ.
Η προετοιμασία, αγαπητέ συνάδελφε, για την αντιπυρική περίοδο άρχισε ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Θα συνοψίσω πάρα πολύ περιληπτικά, γιατί σε αμέσως επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα τεθεί το θέμα της πυροπροστασίας και στη πρόληψη και στη καταστολή του και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής θα αναπτύξει εκεί τις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου, που περιλαμβάνει τέσσερα στάδια: Την προετοιμασία την προκατασταλτική, την εκπαίδευση, τη χρηματοδότηση, για την οποία ρωτάτε στην ερώτησή σας και τον εθελοντισμό, που είναι πάρα πολύ μεγάλο ζήτημα.
Οι δυο πυλώνες πάντως, που θεμελιώνουν την προσέγγισή μας λέγονται: πρόληψη και συντονισμός. Δεν υπήρχε ούτε πρόληψη, ούτε καλός συντονισμός. Υπήρχε μια έμφαση με τις όποιες πυροσβεστικές δυνάμεις μόνο στην καταστολή, δηλαδή στη κατάσβεση, ενώ, όπως είναι γνωστό, στη πυρκαγιά η πρόληψη ή το πολύ-πολύ τα πρώτα πέντε λεπτά στην αντιμετώπισή της είναι τα κρίσιμα. Βέβαια δεν υπήρχε και ο κατάλληλος συντονισμός. Δεν θέλω να ανατρέξω στις εφιαλτικές εικόνες όπου η Πυροσβεστική με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους ανεκπαίδευτους εθελοντές, τους εθελοντές πυροσβέστες ή τους συμβασιούχους εποχικούς πυροσβέστες δεν μπορούσαν να συντονιστούν καλά με αποτέλεσμα ο ένας πολλές φορές να εμπλέκεται στα πόδια του άλλου.
Ξεκινήσαμε, λοιπόν, ενοποιώντας, καταρχήν, το Επιχειρησιακό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας με το Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής χωροταξικά, ώστε να μπορούν άμεσα να συντονίζονται.
Από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής –θα χρησιμοποιήσω και τη δευτερολογία μου, γιατί είναι αρκετά πράγματα που θέλω να πω- τρεις χιλιάδες τεμάχια από κράνη δασοπυρόσβεσης, σαράντα τρία οχήματα 4χ4 χιλίων πεντακοσίων κυβικών και άλλα σαράντα δέκα χιλιάδων κυβικών, μεγάλα οχήματα και είκοσι πέντε λεωφορεία με τέσσερα κινητά επιχειρησιακά κέντρα θα βοηθήσουν στην καλύτερη οργάνωση, καθώς και είκοσι πέντε καινούργιες υδατοδεξαμενές από το Πυροσβεστικό Σώμα. Επίσης, συνεργασία στενή με τη Δ.Ε.Η. από τα καλώδια της οποίας ξέρουμε ότι πάρα πολλές πυρκαγιές ξεκινούν και εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης –επιτρέψτε μου να πω για πρώτη φορά στο ελληνικό Κοινοβούλιο- τα οποία, με τα ίδια χρήματα, θα είναι πολύ περισσότερα γιατί, κύριε συνάδελφε και κυρία Πρόεδρε, καταφέραμε να εξοικονομήσουμε 35% σε πόρους και σε δαπάνες των ίδιων ελικοπτέρων, τα οποία πέρυσι αγοράστηκαν 35% πιο ακριβά. Είναι τα γνωστά ικανά ελικόπτερα της δασοπυρόσβεσης που ενοικιάζουμε για τέσσερις μήνες σε όλη την αντιπυρική περίοδο και για τα οποία με μια απλή διαπραγμάτευση με τη μητρική εταιρία καταφέραμε να έχουμε προσφορά 35%. Δηλαδή, 3.200.000 ευρώ έναντι 4.450.000 ευρώ για τα ίδια ελικόπτερα για την ίδια περίοδο με την ίδια συντήρηση και τους ίδιους εκπαιδευτές και τους ίδιους λειτουργούς από πέρυσι μέχρι φέτος.
Κάνω εδώ μια ρητορική ερώτηση: αν και τα θέματα αυτά δεν έπρεπε να προωθηθούν σε κάποιους εισαγγελείς για περαιτέρω διερεύνηση. Με την ευκαιρία αυτής της ερώτησης μου δίνεται, η δυνατότητα να το πω.
Τέλος, ξεκίνησε η συντήρηση του οδικού δικτύου σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους δασάρχες και η ΣΑΤΑ για τις ειδικές παρεμβάσεις δασοπυρόσβεσης των δήμων στα 21 εκατομμύρια ευρώ…
Κατανεμήθηκε με νέα κριτήρια, ώστε να πάρουν πόρους αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη όχι για τις μεγάλες πόλεις της μπετοναρισμένες που δεν έχουν δάσος, με πληθυσμιακά μόνο κριτήρια, αλλά κυρίως στην περιφέρεια και κυρίως στους δασικούς δείκτες. Δηλαδή, το ποσοστό δασοκάλυψης κάθε περιφερειακού δήμου με κανένα κομματικό ή πελατειακό κριτήριο, με πραγματικούς δείκτες δασικής κάλυψης, έτσι ώστε πραγματικά να πιάσουν τόπο τα χρήματα αυτά.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής):
Κύριε Υπουργέ, ωραία είναι όσα είπατε και κανένας δεν αντιλέγει ότι πρέπει να γίνουν αυτά και άλλα πολύ περισσότερα. Είπατε ότι στόχος είναι ούτε ένα μέτρο καμένης γης φέτος. Δυστυχώς, τα γεγονότα το διαψεύδουν.
Χθες ερχόμουν από την Αττική Οδό και πάνω από το Θριάσιο ένα μαύρο πέπλο σύννεφου είχε καλύψει όλο το Θριάσιο. Σε απόσταση πεντακοσίων μέτρων από τα διυλιστήρια είχε πιάσει μια φωτιά, η οποία έκαψε μερικές εκατοντάδες στρέμματα. Τι σημαίνει αυτό; Ήδη αρχίσαμε από πολύ νωρίς. Η παρατεταμένη ανομβρία έχει μαζέψει πολύ καύσιμη ύλη, κύριε Υπουργέ, που είναι πραγματικό μπαρούτι. Μακάρι να λειτουργήσουν τα πράγματα έτσι όπως μας τα περιγράψατε. Πλην όμως, είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί. Δυστυχώς και εμείς όπως και άλλοι έχουμε φέρει το θέμα πολλές φορές στη Βουλή και κάθε φορά παίρνουμε διαβεβαιώσεις από τους υπεύθυνους Υπουργούς, αλλά όταν ερχόμαστε στη πράξη, η πράξη αποδεικνύει ότι τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι ιδανικά, όπως τα περιγράφετε.
Μιλήσατε, παραδείγματος χάρη, για είκοσι πέντε καινούργιες υδατοδεξαμενές. Τι είναι είκοσι πέντε υδατοδεξαμενές για όλη τη χώρα, κύριε Υπουργέ; Είναι ένα ασήμαντο νούμερο. Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα. Το πρώτο βέβαια που χρειάζεται είναι πρόληψη. Και πρόληψη σημαίνει σωστή ενημέρωση και ενεργοποίηση και κινητοποίηση όλου του λαού γιατί αυτό, κύριε Υπουργέ, το έχουμε ξεχάσει. Βασιζόμαστε μόνο στη δασοπυρόσβεση, αλλά ξεχνάμε ότι οι πολίτες μένουν στο περιθώριο. Και όταν ακόμα εμφανίζονται εθελοντές, δεν τους επιτρέπεται να πλησιάσουν στις φωτιές γιατί έρχονται τα αεροπλάνα που από πάνω ρίχνουν νερό και υπάρχουν κίνδυνοι κάποιος να τραυματιστεί ή και να σκοτωθεί.
Επομένως, έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας και δυστυχώς, αυτό αποδεικνύουν τα γεγονότα όλων αυτών των τελευταίων ετών, αλλά και των προηγουμένων ετών. Έχουμε χάσει εκατομμύρια στρέμματα. Κι εγώ θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, να τονίσω ότι εδώ χρειάζονται και τα μέσα. Μιλήσατε για τα ελικόπτερα. Πράγματι παίζουν πολύτιμο ρόλο τα ελικόπτερα γιατί είναι πολύ πιο ευέλικτα. Είχα και προσωπικά την εμπειρία από τις περσινές πυρκαγιές και στην Αττική και ιδιαίτερα στον Κιθαιρώνα όπου έπαιξαν καταλυτικό ρόλο και ήταν τα μόνα που μπόρεσαν να ελέγξουν και να σταματήσουν τη φωτιά.
Θέλουμε να πιστεύουμε, κύριε Υπουργέ, ότι αυτά που λέμε εδώ θα γίνουν και πράξη. Θα ήθελα να επισημάνω όμως, και κάτι άλλο που το ξεχνάμε πάρα πολλές φορές. Υπάρχουν δάση που καίγονται και ξανααναγεννώνται. Υπάρχουν φυτά, όπως ας πούμε τα πουρνάρια, οι αγριελιές που μπορούν να ξαναγίνουν. Επίσης, τα πεύκα μπορεί να ξαναγίνουν. Τα έλατα όμως, κύριε Υπουργέ, όταν καταστραφούν, θέλουν τουλάχιστον πεντακόσια χρόνια για να ξαναγίνουν. Και δυστυχώς, βλέπουμε ότι κάθε φορά πέφτει βάρος σε διάφορες φωτιές και ξεχνάμε να προστατεύσουμε αυτό που είναι πολύτιμο, ανεκτίμητο και όχι δυσαναπλήρωτο, αλλά δεν μπορεί να αναπληρωθεί μέσα στα περιθώρια της ανθρώπινης ζωής.
Αυτό να το έχετε παρακαλώ υπ' όψιν, γιατί έχουμε χάσει πάρα πολλά δάση με έλατα τα τελευταία χρόνια περιλαμβανομένης και της Αττικής και του δάσους της Πάρνηθας που κατά το μεγαλύτερο μέρος καταστράφηκε και που δεν είναι τώρα εύκολο να αναπληρωθεί με έλατα. Υπάρχουν βέβαια και άλλα πράγματα που μπορεί να γίνουν. Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς, όπως: να γίνουν, αν θέλετε, και φυτώρια και να φυτέψουμε έλατα.
Δεν είναι ακατόρθωτο, κύριε Υπουργέ. Και επειδή ακούω πολλές φορές και δασικούς και άλλους να λένε ότι τα έλατα δεν μπορεί να τα φυτέψουμε, σας πληροφορώ ότι στο χωριό μου στα Βίλια, στον κήπο του σπιτιού μου έχω φυτέψει τριάντα τουλάχιστον έλατα, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα δέκα μέτρα μέσα σε μια δεκαετία-δεκαπενταετία. Επομένως, δεν είναι κάτι ακατόρθωτο. Ας το δούμε και αυτό, γιατί είναι, αν θέλετε, δάση τα οποία και στολίζουν και προσφέρουν και δεν μπορούν με άλλο τρόπο εύκολα, φυσικά, να αναγεννηθούν.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη):
Κύριε συνάδελφε, το ειλικρινές ενδιαφέρον σας μου δίνει το δικαίωμα να συνεχίσω την παρουσίαση των προσπαθειών που κάνουμε, γιατί δεν πρόλαβα να τα πω στην πρωτομιλία μου για τα δυο, επίσης, κρίσιμα θέματα. Δηλαδή, τη φύλαξη, την προστασία προληπτικά και τον εθελοντισμό που είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, που θίξατε και εσείς.
Σε σχέση με τη φύλαξη, επιτρέψτε μου πάλι να ανακοινώσω για πρώτη φορά ένα καινούργιο τρόπο φύλαξης, την ιδέα του οποίου μας έδωσε η δίκυκλη αστυνόμευση που, όπως ξέρετε, στους δρόμους των πόλεων έχει αποδώσει ήδη κάποια πρώτα αποτελέσματα…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής):
Τους δασοπυροσβέστες μην ξεχνάμε.


ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη):
Ναι, θα έχουμε δίκυκλους πυροσβέστες. Θα είναι το πρόγραμμα ΗΦΑΙΣΤΟΣ, το οποίο στην ουσία θα αποτελεί η δίκυκλη προληπτική αστυνόμευση μέσα στα δάση, για την πρόληψη και την προστασία των δασών. Περιπολίες, επίσης, θα γίνονται σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με το Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε και ο Στρατός προληπτικά και όχι μόνο κατασταλτικά να παρεμβαίνει για την προστασία και την πρόληψη που μας ενδιαφέρει πολύ και βέβαια η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει πάντοτε.
Έχει αποφασιστεί ότι σε περιόδους υψηλού κινδύνου θα αποκλείεται η κυκλοφορία σε κρίσιμες δασικές περιοχές, ώστε να μην τολμάει κανείς ούτε καν να σκεφτεί να περάσει από εκεί και να βάζει σε κίνδυνο το δάσος.
Τέλος, γίνεται μια προσπάθεια στο θέμα της ενίσχυσης της φύλαξης με τους αγροφύλακες. Θυμάστε τους αγροφύλακες που τους καταργούμε ως Αγροφυλακή και εντάσσονται στις δασικές υπηρεσίες με στόχο τη δασική προστασία. Δηλαδή, ακόμα χίλιοι πεντακόσιοι άνθρωποι εντάσσονται στη φύλαξη και στην πρόληψη των δασών. Και βέβαια οι πεντέμισι χιλιάδες συμβασιούχοι εποχικοί πυροσβέστες μπαίνουν κι αυτοί στην πρόληψη –σωστά από χρόνια εκπαιδευμένοι- ώστε να βοηθήσουν και αυτοί.
Τέλος, πάρα πολλή δουλειά, σοβαρή και ουσιαστική, γίνεται για πρώτη φορά στον εθελοντισμό. Οι εθελοντές είναι δύο κατηγοριών, οι εθελοντές πυροσβέστες, μόνιμοι συνεργάτες της Πυροσβεστικής και οι εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας, αυτές οι εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες οργανώσεις στην Ελλάδα γύρω από κάθε δήμο, οι οποίες δραστηριοποιούνται μέχρι τώρα ανοργάνωτα. Όπως είπατε και εσείς, τους πετούσαν ίσως νερό από τα ελικόπτερα. Προσπαθήσαμε να πιστοποιήσουμε, να οργανώσουμε καλύτερα, να εκπαιδεύσουμε και να προστατεύσουμε τους ανθρώπους αυτούς σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, ώστε όχι μόνο να μην έρχονται σε αντίθεση, αλλά να συνδράμουν ουσιαστικά στο έργο της. Με την Πολιτική Προστασία, λοιπόν, καταγράψαμε όλες τις οργανώσεις στην Ελλάδα και πιστοποιήσαμε αυτές που είναι πραγματικά ενεργές. Βρήκαμε δηλαδή ότι σε κάποιες εκατοντάδες από αυτές έξι χιλιάδες πιστοποιημένοι εθελοντές είναι σήμερα ενεργοί και έτοιμοι. Τους δώσαμε κάρτα, ώστε, όταν παρουσιάζονται εκεί ή δηλώνουν την παρουσία τους, η κάρτα τους να πιστοποιεί πως είναι πραγματικά πιστοποιημένοι. Εκπαιδεύονται αυτές τις ημέρες μέχρι τις 15 Μαΐου από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, από τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, ώστε και να γνωριστούν με τους τοπικούς πυροσβέστες και να ξέρουν τι κάνουν κάθε φορά. Και δύο σημαντικά ζητήματα ακόμη: Διασφαλίζεται με νομοθετικό πλαίσιο που θα μπει στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου τις επόμενες μέρες και η δυνατότητα αδειοδότησής τους από τις εργασίες τους, ώστε να μπορούν χωρίς κόστος εργασιακό να πηγαίνουν όταν χρειάζεται η πυρκαγιά στην περιοχή και κυρίως η ασφάλισή τους, γιατί όντας ανασφάλιστοι, ξέρετε πώς ήταν, υπήρχε ο κίνδυνος η Πυροσβεστική να αναλαμβάνει για λογαριασμό τις ευθύνες τις οποίες δεν μπορούσε να έχει και να καλύπτει.
Είναι πράγματα που συμβαίνουν πρώτη φορά και επιτρέψτε μου να πω πως μας κάνουν πολύ αισιόδοξους ότι με την Πυροσβεστική τους εθελοντές, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις τοπικές κοινωνίες φέτος, φυσικά επαναλαμβάνω πως δεν θα καταφέρουμε να φτάσουμε τον ουτοπικό στόχο να μην καεί ούτε ένα στρέμμα, εύχομαι να καούν ελάχιστες εκατοντάδες ή λίγες χιλιάδες, αλλά ποτέ ξανά τα εκατομμύρια, το ενάμισι εκατομμύριο στρεμμάτων του 2007, οι πεντακόσιες χιλιάδες στρέμματα του 2009 στις πιο ευαίσθητες οικολογικές περιοχές της χώρας μας. Είμαι αισιόδοξος ότι φέτος, από την πρώτη κιόλας χρονιά, θα δείξουμε πως η καινούργια αυτή προσπάθεια θα έχει θετικά αποτελέσματα.


πηγή: ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
επισημάνσεις: δικές μου
ikaria
ikaria
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 2253
Reputation : 104
Ημερομηνία εγγραφής : 10/10/2009
Ηλικία : 62

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης