Συμβασιούχος Πυροσβέστης
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Μάης 2024
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ημερολόγιο Ημερολόγιο


ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Πήγαινε κάτω

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Empty ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Δημοσίευση  ikaria Παρ 28 Ιαν 2011, 14:39

Συνάδελφοι,
έχοντας μπροστά μας το 8ο συνέδριο της Ομοσπονδίας θα ήθελα να θέσω μερικά ερωτήματα – σκέψεις που πιστεύω πως πρέπει να προβληματίσουν τόσο τους σύνεδρους όσο και τα απλά μέλη.
Πιστεύω πως θα ήταν ωφέλιμο να υπάρξουν σαφείς και ξεκάθαρες τοποθετήσεις – απαντήσεις πάνω στα ζητήματα που βάζω.

• Στο σχέδιο νόμου και συγκεκριμένα στο εδάφιο 3 αναφέρεται πως «Κριτήρια πρόσληψης αποτελούν ο βαθμός του απολυτηρίου τίτλου Γυμνασίου»

Η Ομοσπονδία στην ενημέρωση μελών της 9/1/2011 δηλώνει πως «Στο Άρθρο 4 προστέθηκε το Δημοτικό σύμφωνα με τα ισχύοντα Π.Δ. 50/2001 (δηλ. όσοι έχουν αποφοιτήσει μέχρι το 1980)»

Όμως:
1) Στις προκηρύξεις θέσεων Υ.Ε (απολυτήριο γυμνασίου – δημοτικού) κριτήριο πρόσληψης δεν αποτελεί ο βαθμός του απολυτηρίου αλλά η κατοχή και μόνο ενός εκ των δύο ( κατά περίπτωση) τίτλων σπουδών.
2) Το απολυτήριο του Δημοτικού βαθμολογείται στη δεκάβαθμη κλίμακα ενώ του Γυμνασίου στην εικοσάβαθμη.
3) Δεν υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ των δύο βαθμολογιών.

Με βάση τα παραπάνω, για να ισχύσει και το απολυτήριο Δημοτικού – όπως αναφέρει η Ομοσπονδία – θα πρέπει τελικά ο βαθμός να μην αποτελεί κριτήριο πρόσληψης παρά μόνο η κατοχή – κατά περίπτωση – απολυτήριου.

Η Ομοσπονδία μπορεί να δώσει πειστική απάντηση στο τι ακριβώς θα ισχύσει;

• Στο σχέδιο νόμου αναφέρονται κοινά κριτήρια πρόσληψης πολιτών – συμβασιούχων με μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα υπέρ των συμβασιούχων τη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας.

Υπόθεση εργασίας:

Συμβασιούχος δεν θα έχει κανένα από τα κριτήρια που αναφέρονται στο σχέδιο νόμου: «κατοχή άδειας ικανότητας μοτοσικλέτας, επαγγελματική άδεια οδήγησης αυτοκινήτου Γ΄ κατηγορίας και άνω, εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων ως έφεδρος αξιωματικός ή σε ειδικές δυνάμεις ή στην προεδρική φρουρά ή ως εθελοντής πενταετούς υποχρέωσης»

Προκύπτει το εύλογο ερώτημα:

Πως «ο χρόνος προϋπηρεσίας ως εποχικού πυροσβέστη» και μόνο θα υπερκαλύψει τα παραπάνω τρία (3) κριτήρια που δεν θα έχει αλλά και την ενδεχόμενη αρνητική διαφορά στο βαθμό του απολυτηρίου Γυμνασίου έναντι του πολίτη υποψήφιου;

Με το νόμο 3812/2009 με τίτλο «Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα με το άρθρο 4 «καταργείται η προσαύξηση μοριοδότησης μέσω εμπειρίας».

Με βάση το παραπάνω πως «δεν θα έχουμε παρεμβολές από πολίτες» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ενημέρωση μελών της 31/12/2010 η Ομοσπονδία;

• Στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου αναφέρεται πως η σύσταση της ιδιαίτερης κατηγορίας προσωπικού «προβλέπεται πως θα αντικαταστήσει σταδιακά το θεσμό του Εποχικού Πυροσβέστη»
• Στο σχέδιο νόμου και συγκεκριμένα στο εδάφιο 4 αναφέρεται πως «Οι κυρωμένοι πίνακες επιτυχόντων που αφορούν υποψηφίους εποχικούς πυροσβέστες ισχύουν για τρία έτη»

Στην ενημέρωση μελών της 9/1/2011 αναφέρεται πως «Η προκήρυξη δεν θα είναι τμηματική σε βάθος 3ετίας ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ».
Αν ισχύει αυτό, τότε γιατί δεν αναφέρεται στο έγγραφο της Ομοσπονδίας σαν αλλαγή του εδαφίου 4 μαζί με τις υπόλοιπες αλλαγές που μας πληροφορεί πως έγιναν;

Μπορεί να δοθεί μια σαφής και κατηγορηματική απάντηση στο τι τελικά ισχύει;
Σταδιακή ή εφάπαξ (άμεση) πρόσληψη;

Αν τελικά ισχύσει η ενημέρωση της Ομοσπονδίας, δεν θα υπάρξει «σταδιακή αντικατάσταση του θεσμού του Εποχικού Πυροσβέστη» αλλά άμεση.
• Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως «…με τη δημιουργία του θεσμού του πυροσβέστη πενταετούς υποχρέωσης δίνεται η δυνατότητα στο Πυροσβεστικό Σώμα να καλύψει αρκετές από τις ελλείψεις του»
• Στο σχέδιο νόμου και συγκεκριμένα στο εδάφιο 9 αναφέρεται πως «…τοποθετούνται και μετατίθενται, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες, σε περιφερειακές υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, με απόφαση του Αρχηγού του Σώματος»
• Στο σχέδιο νόμου και συγκεκριμένα στο εδάφιο 4 αναφέρεται πως «Οι κενούμενες θέσεις εποχικών πυροσβεστών μεταφέρονται στο Πυροσβεστικό Σώμα ως θέσεις Πυροσβεστών»

Με βάση τα παραπάνω ποια θα είναι το εργασιακό μέλλον όσων εκ των συναδέλφων δεν θα ενταχθούν στη ρύθμιση;

Στην ενημέρωση μελών της 31/12/2010 «Ξεκαθαρίστηκε από την πολιτική και φυσική ηγεσία προς τον Πρόεδρο της ΠΟΣΠΥΔ κ. Κων/νο Παπαντώνη:
Ότι κανένας συμβασιούχος πυροσβέστης δεν θα χάσει τη δουλειά του.
Πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι στη νέα πενταετία να υπαχθούν όλοι όσοι έχουν τα προσόντα και οι υπόλοιποι να συνεχίσουν να εργάζονται ως έχει
»

Πως θα γίνουν πράξη τα «ξεκαθαρίσματα» πολιτικής και φυσικής ηγεσίας;

• Οι θέσεις των συμβασιούχων πυροσβεστών είναι προσωποπαγείς και η κατανομή τους προέκυψε από σχεδιασμούς για την αυξημένη ανάγκη σε πυροσβεστικό προσωπικό τους μήνες της αντιπυρικής περιόδου.
• Οι συνάδελφοι που θα ενταχθούν στη ρύθμιση και με βάση το σχέδιο νόμου τοποθετούμενοι θα καλύψουν πάγιες και όχι εποχικές υπηρεσιακές ανάγκες του Π.Σ.
Όμως με βάση τα παραπάνω
1) Αλλάζει ο σχεδιασμός του συμβασιούχου προσωπικού.
2) Οι εναπομείναντες συμβασιούχοι δεν θα μπορούν – εκ του αποτελέσματος - να καλύψουν τις υπηρεσιακές ανάγκες που κάλυπταν ως συμβασιούχοι πριν την ρύθμιση.
Πως λοιπόν θα ισχύσει το «ξεκαθάρισμα» πως «οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν να εργάζονται ως έχει»;

Για να γίνει κατανοητό θα παραθέσω υπόθεση εργασίας:
Π.Υ Κορωπίου
Θέσεις Συμβασιούχων Πυροσβεστών: 30
Υπηρετούντες Συμβ/χοι Πυρ/τες: 28
Οργανικά κενά μονίμων Πυροσβεστών: 0

Αν υποθέσουμε πως από την Π.Υ Κορωπίου 15 συνάδελφοι θα ενταχθούν στη ρύθμιση, αυτοί δεν θα υπηρετήσουν ως πυροσβέστες 5ετούς υποχρέωσης στην Π.Υ Κορωπίου αλλά θα καλύψουν κενά άλλων υπηρεσιών ανά την επικράτεια.

Γεννάται το εύλογο ερώτημα:

Οι υπόλοιποι 13 συνάδελφοι που δεν θα ενταχθούν στη ρύθμιση πως θα επανδρώσουν τα περιπολικά της αντιπυρικής περιόδου που ούτως ή άλλως καλύπτονταν από συμβασιούχο προσωπικό του οποίου οι θέσεις ήταν ανεξάρτητες από των οργανικών θέσεων των μονίμων υπάλλήλων.

Με βάση τα παραπάνω, εξετάζεi η Ομοσπονδία τον ενδεχόμενο κίνδυνο – παρά τα «ξεκαθαρίσματα» πολιτικής και φυσικής ηγεσίας - οι συνάδελφοι που δεν θα ενταχθούν στη ρύθμιση να μην επαναπροσληφθούν;

• Στο σχέδιο νόμου και συγκεκριμένα στο εδάφιο 4 αναφέρεται πως συμβασιούχοι «μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους : α) εποχικοί πυροσβέστες…»
• Στο νόμο 3865/2010 με τίτλο «Μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικών διατάξεων του Δημοσίου και συναφείς διατάξεις» και συγκεκριμένα στο άρθρο 2 αναφέρεται πως «…που προσλαμβάνονται για πρώτη φορά από 1.1.2011 και μετά, υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ»

Επομένως δεν τίθεται συνταξιοδοτικό ζήτημα καθώς όλοι οι συμβασιούχοι έχουν – τουλάχιστον από την εργασία τους σαν συμβασιούχοι – ένσημα ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

Με βάση τα παραπάνω, μπορεί να εξηγηθεί με πειστικό λόγο ο αποκλεισμός των συναδέλφων που έχουν ηλικία άνω των 49 ετών;

• Στο σχέδιο νόμου και συγκεκριμένα στο εδάφιο 4 αναφέρεται πως συμβασιούχοι «μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους : α) εποχικοί πυροσβέστες…»
• Στην ενημέρωση μελών της 28/1/2011 αναφέρεται πως «…απ’ όσο γνωρίζουμε θα συμπεριληφθούν στην ρύθμιση και οι συνάδελφοι που έχουν προσληφθεί το 2008 και 2009»

Αν τελικά αυτό ισχύσει, τότε ο τιθέμενος ελάχιστος χρόνος προϋπηρεσίας που απαιτείται είναι 15 μήνες.
Επομένως και σε συνάρτηση με τη μη ύπαρξη συνταξιοδοτικού προβλήματος, γιατί να ισχύει το μέρος του εδαφίου 4 του σχεδίου νόμου που αναφέρει «Το ανώτατο όριο ηλικίας των ανωτέρω εποχικών πυροσβεστών αυξάνεται μέχρι και του 49ου έτους, εφόσον για κάθε επιπλέον έτος ηλικίας έχουν εργασθεί σε μία αντιπυρική περίοδο, πέραν των προαναφερομένων»
Γιατί για κάθε έτος ηλικίας άνω των 45 ετών να απαιτείται και μια αντιπυρική περίοδος και μάλιστα σε συνάφεια με την χρονιά πρόσληψης;

Παράδειγμα:

Συμβασιούχος ετών 48 προσλήφθηκε το 2008.
Με βάση το σχέδιο νόμου αυτός αποκλείεται καθώς για να εμπίπτει πρέπει να είχε προσληφθεί το 2006.

Με βάση τα παραπάνω, μπορεί να εξηγηθεί με πειστικό λόγο ο αποκλεισμός των συναδέλφων που δεν πληρούν τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου εδαφίου;

Συνάδελφοι σύνεδροι, ελπίζω τα εύλογα ερωτήματα να τύχουν της προσοχής σας και να απαντηθούν μέσα από το συνέδριο.
Πιστεύω πως είναι ερωτήματα καίρια σχετικά με το εργασιακό μέλλον μας ως συμβασιούχων πυροσβεστών.
Πρέπει να μην δεχόμαστε άκριτα τα ταξίματα της κάθε λογής εξουσίας αλλά να εξετάζουμε το κατά πόσο αυτά μπορούν να γίνουν πράξη.
Μόνο τότε δεν θα πέφτουμε θύματα – κι έχουμε πέσει αρκετές φορές – πολιτικών σκοπιμοτήτων και εκμετάλλευσης.
Συνάδελφοι σύνεδροι, μην ξεχνάτε: το πρόβλημα επίλυσης του εργασιακού μας δεν είναι νομικό.
Είναι ξεκάθαρα πολιτικό.
Επομένως οι λύσεις που πρέπει να δοθούν θα είναι πολιτικές και όχι νομικές.
Οι νομικές λύσεις θα περιέχουν νομικίστικα τερτίπια που θα οδηγήσουν σε αποκλεισμούς.
Συνάδελφοι, εύχομαι να διεξαχθεί ένα γόνιμο συνέδριο παρά τις αντιθέσεις που ενδεχόμενα υπάρχουν μεταξύ των συνέδρων.
Καλώ όλους τους σύνεδρους να αναλογιστούν πως εκλέχτηκαν για να εκπροσωπούν το σύνολο των συναδέλφων.
Αυτούς πρέπει να έχουν σαν γνώμονα των ενεργειών τους.
Τέλος εύχομαι το 8ο συνέδριο να μην είναι συνέδριο συμβιβασμών και χειροκροτητών αλλά συνέδριο διεκδικήσεων και έντιμων λύσεων για το σύνολο των συναδέλφων.

Καλό συνέδριο λοιπόν συνάδελφοι.

Δημήτρης Καπούκης
συνάδελφος
ikaria
ikaria
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 2253
Reputation : 104
Ημερομηνία εγγραφής : 10/10/2009
Ηλικία : 62

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης