Συμβασιούχος Πυροσβέστης
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Μάης 2024
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ημερολόγιο Ημερολόγιο


ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Πήγαινε κάτω

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ Empty ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Δημοσίευση  ikaria Κυρ 30 Μάης 2010, 08:19

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Σάββατο 29 Μάη 2010

ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Μεγάλες ελλείψεις σε δυναμικό και υποδομές

Η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει, αλλά βρίσκει τους αρμόδιους φορείς απροετοίμαστους και με μεγάλα προβλήματα, ενώ η κυβέρνηση αρκείται σε μέτρα βιτρίνας που δεν εγγυούνται ότι δε θα ζήσουμε για μια ακόμα φορά ένα κυριολεκτικά πύρινο καλοκαίρι. Αυτό προέκυψε από την απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε γενικά και αόριστα ότι φέτος θα υπάρξει συστηματικός έλεγχος και εποπτεία σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό των δασών και ανέφερε ότι έχει τελειώσει η διαδικασία της καταστολής με τη μίσθωση εναέριων μέσων για την πυρόσβεση. Εκανε λόγο για την οργάνωση ενός συγκεκριμένου αντιπυρικού σχεδιασμού με τη συμμετοχή και των δασικών υπαλλήλων και ότι ήδη έχουν εγκριθεί 766 προσλήψεις, ενώ 5.500 εποχικοί πυροσβέστες έχουν προσληφθεί από τον Απρίλη και έχουν ενταχθεί σε πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ. Φέτος επίσης, είπε ο υπουργός, για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθούν 810 πυροσβέστες με δίκυκλα που θα αναλάβουν τη φύλαξη των δασών.

Ο υπουργός δεν απάντησε επί της ουσίας των προβλημάτων, τόνισε στην παρέμβασή της η Δ. Μανωλάκου, λέγοντας ότι «πάμε γυμνοί», ενώ έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα η περίοδος πυροπροστασίας. Αναφερόμενη στα όσα είπε ο Μ. Χρυσοχοΐδης για την προστασία των δασών, επισήμανε ότι δεν υπάρχει οργάνωση αντιπυρικού σχεδιασμού και πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, αφού δεν έχουν γίνει ακόμα δεκτές οι προτάσεις της Δασικής Υπηρεσίας, δεν έχει προσληφθεί εποχιακό προσωπικό και οι πόροι είναι μειωμένοι κατά 50%.

Υπάρχουν, είπε η βουλευτής, 4.000 κενά στο πυροσβεστικό σώμα, δεν επαρκούν οι στόλοι και τα πυροσβεστικά οχήματα είναι παμπάλαια και η διασπορά τους στα δασικά οικοσυστήματα γίνεται με βάση τον ημερήσιο δείκτη επικινδυνότητας, που δεν είναι σωστός, σύμφωνα με τη δασική επιστήμη, αφού θα έπρεπε να γίνεται με τις ζώνες επικινδυνότητας. Είναι χαρακτηριστικό - τόνισε - ότι στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας, η Δασική Υπηρεσία συμμετέχει το Σάββατο και την Κυριακή από τις εννιά το πρωί μέχρι τις επτά το απόγευμα και αυτό γιατί η κυβέρνηση μείωσε τις υπερωρίες.

«Αυτό που εμείς καταλαβαίνουμε είναι ότι συνεχίζεται η πολιτική που οπλίζει τον εμπρηστή, μαζί με τις αλλαγές στον ορισμό του δάσους, με την έλλειψη κτηματολογίου», τόνισε η Δ. Μανωλάκου, καταγγέλλοντας ότι με το σχέδιο «Καλλικράτης» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση οι ορεινοί όγκοι της Αττικής και της Θεσσαλονίκης μεταφέρονται στις αντίστοιχες μητροπολιτικές ενότητες, κάτι που σημαίνει ότι κομμάτια «φιλέτο» πηγαίνουν για ιδιωτικοποίηση



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Κυριακή 30 Μάη 2010

Στην ίδια δασοκτόνα ρότα...

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη δεν προσήλθε στη Βουλή, προκειμένου να απαντήσει στην Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου για τα μέτρα δασοπροστασίας, παρότι απευθυνόταν και σ' αυτήν και όχι μόνο στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη. Προφανώς δεν είχε τίποτε παραπάνω από την ενημερωτική ανακοίνωση που είχε εκδώσει το υπουργείο στις 11 Μάη και το οποίο ουσιαστικά επιβεβαίωνε τα όσα καταγγέλλονταν στην Ερώτηση, ότι δηλαδή η νέα αντιπυρική περίοδος βρίσκει τη χώρα απροετοίμαστη για δασικές πυρκαγιές, αφού:

* Οι διαδικασίες πρόσληψης εργατών τρίμηνης και οχτάμηνης απασχόλησης, που θα στελεχώσουν τις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη και κανείς δεν έχει αναλάβει καθήκοντα.
* Για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου έχουν εξασφαλιστεί μόνο 2 εκατ. περίπου από τον Ειδικό Φορέα Δασών, αλλά η διαδικασία κατανομής τους στα Δασαρχεία μόλις που έχει ξεκινήσει, ενώ δεν έχει κατανεμηθεί άλλο ένα ποσό ύψους 1,8 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
* Ακόμη δεν έχουν ενεργοποιηθεί κονδύλια από το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
* Ούτε καν η υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος καθαρισμού των δασών σε Αττική, Εύβοια, Κόρινθο, Αρκαδία, Αιτωλοακαρνανία και Χαλκιδική δεν έχει ξεκινήσει.

Και βέβαια η κυβέρνηση, παρότι θέλει να παραστήσει την ...«πράσινη», εξακολουθεί να στηρίζει την πολιτική εμπορευματοποίησης των δασών, αρνούμενη να καταργήσει τους δασοκτόνους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που «οπλίζουν» κάθε χρόνο το χέρι των εμπρηστών, καταπατητών και οικοπεδοφάγων...



Ελευθεροτυπία, Σάββατο 29 Μαΐου 2010


Πόσο έτοιμοι είμαστε;
Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ
Ελάχιστες μέρες απέμειναν πριν από την είσοδό μας και επίσημα (ημερολογιακά) στο καλοκαίρι κι εκτός της οικονομικής κρίσης που μονοπωλεί το ενδιαφέρον πολιτών και πολιτικών, ένα άλλο θέμα που έρχεται στην επικαιρότητα, όσο το θερμόμετρο ανεβαίνει και οι θερμοκρασίες αυξάνουν, είναι αυτό με τις δασικές πυρκαγιές.
Ενα θέμα που μόνο πικρές αναμνήσεις μάς έχει αφήσει, αφού τόσο το προηγούμενο καλοκαίρι όσο και εκείνο του 2007 μια τεράστια οικολογική καταστροφή σημειώθηκε στη χώρα, χιλιάδες στρέμματα δάσους (Πάρνηθα, Πελοπόννησος, Εύβοια, Ανατολική Αττική κ.ά.) έγιναν στάχτη και επιπλέον δεκάδες ανθρώπινες ζωές χάθηκαν.

Κ αι τις δύο αυτές χρονιές, όπως και άλλες προηγούμενες -αφού η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καίγεται συνεχώς-, μετά το τέλος των καταστροφών, άπαντες μίλησαν για εγκληματική αμέλεια των υπευθύνων, για άγνοια, για έλλειψη εκπαίδευσης του προσωπικού, για απουσία καινούργιων και προηγμένων μεθόδων πυρόσβεσης, για έλλειψη συντονισμού των εμπλεκομένων στη δασοπυρόσβεση, για απαξίωση των εθελοντών, για ανεπάρκεια του μηχανισμού πρόληψης, για διαλυμένη δασική υπηρεσία, για έλλειψη πολιτικής βούλησης και για πολλά άλλα.

Παρά τις πλούσιες δηλώσεις όμως και τον εντοπισμό των λαθών, και μάλιστα από τους ίδιους τους υπεύθυνους της δασοπροστασίας, κάθε χρόνο παρακολουθούμε το ίδιο μονότονο σενάριο: Μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου) οι υπεύθυνοι μιλούν για σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, για ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, για αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, για βελτίωση του μοντέλου δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης και μια αισιόδοξη φράση «φέτος τα πράγματα θα είναι καλύτερα» πλανάται γενικά στον αέρα.

Μια αισιοδοξία που εξαφανίζεται μέσα σε λίγες ώρες, με την εκδήλωση των πρώτων καταστροφικών πυρκαγιών. Πάνω στα αποκαΐδια των οποίων ένας «πόλεμος» δηλώσεων, καταγγελιών και αποκαλύψεων ξεσπά από τους ίδιους ανθρώπους που λίγους μήνες πριν μιλούσαν για ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.

Με την ελπίδα φέτος να είναι μια τελείως διαφορετική χρονιά για τα δάση της χώρας μας, τις καλλιέργειες των πολιτών της αλλά και τις ίδιες τις ζωές τους, και με την αισιόδοξη σκέψη αυτό το καλοκαίρι να μην καταγραφεί στον πίνακα με τις χειρότερες χρονιές, όπως εκείνη του 2007 και του 2009, η «Ε» επιχειρεί μια καταγραφή απόψεων, ανθρώπων, που ο καθένας με την ιδιότητά του εμπλέκεται στον τομέα της δασοπροστασίας.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά. Αλλά το ίδιο πολλές είναι και οι απαντήσεις. Γιατί διαφορετικά απαντούν δήμαρχοι, νομάρχες, πρόεδροι Συνδέσμων, εθελοντές, συνδικαλιστές και διαφορετικά κυβερνητικοί παράγοντες. Μερικά από αυτά λοιπόν είναι:

Κ ατά πόσον είναι προετοιμασμένη η κρατική μηχανή για τον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών; Οι δεσμεύσεις και οι εξαγγελίες των υπεύθυνων υπουργών θα προλάβουν να γίνουν πράξη ή στην πρώτη μεγάλη φωτιά που θα εκδηλωθεί θα καταγραφούν για μία ακόμα φορά οι αδυναμίες και οι ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού; Εχει σημειωθεί κάποια πρόοδος συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, ειδικά στον τομέα της πρόληψης, που εδώ και χρόνια οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι στην αντιπυρική προστασία υποστηρίζουν ότι χωλαίνει; Δεν θα είναι δύσκολος ο συντονισμός των συναρμόδιων υπηρεσιών που φέτος βρίσκονται σε τέσσερα διαφορετικά υπουργεία;

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σ. Βούγιας δηλώνει πως η νέα φιλοσοφία της δασοπροστασίας στηρίζεται σε δύο άξονες: πρόληψη και καλό συντονισμό, και αναφέρεται σε πολλά και σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στον τομέα της πρόληψης, ενώ εμφανίζεται αισιόδοξος για το καλοκαίρι που έρχεται.

Την ίδια ώρα δήμαρχοι και νομάρχες περιοχών που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από τις φωτιές, υποστηρίζουν ότι η προετοιμασία για την αντιπυρική προστασία καθυστέρησε πάρα πολύ, με αποτέλεσμα ακόμα να μην έχουν φτάσει στα χέρια τους ούτε τα απαραίτητα κονδύλια που παίρνουν για την πρόληψη κι εκφράζουν τους φόβους τους για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η αντιπολίτευση από πλευράς της Ν.Δ., ήδη από τις αρχές Μαΐου με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής κ. Κ. Μητσοτάκης, κάνει λόγο για τραγικές ελλείψεις στην προετοιμασία της φετινής αντιπυρικής περιόδου και σημειώνει ότι, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, δεν έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος για τη βελτίωση του μοντέλου δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης.

Εμείς δεν γνωρίζουμε ποιος τελικά έχει δίκιο. Απλώς καταγράφουμε όλες τις απόψεις, με την ευχή η «νέα φιλοσοφία» της κυβέρνησης για τη δασοπροστασία να αποδώσει καρπούς...

Ελλείψεις παντού
Της ΕΥΗΣ ΚΟΡΑΚΑΚΗ

Απροετοίμαστη παραμένει και φέτος η χώρα μπροστά στον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών.
Στην έναρξη μιας ακόμη αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου) έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος, με τα χρονίζοντα προβλήματα στη δασοπροστασία να παραμένουν. Συγκεκριμένα:

**Πρόληψη: Εγινε πρώτη φορά φέτος προσπάθεια εξορθολογισμού της διανομής πόρων προς τους ΟΤΑ στη βάση των αναγκών πρόληψης, αλλά οι πόροι δεν έχουν κατανεμηθεί ακόμα, οπότε σχεδόν κανένα σχετικό έργο δεν έχει υλοποιηθεί. Παραμένουν όλες οι ελλείψεις στα ζητήματα δασικής διαχείρισης και φύλαξης των δασών. Καμία ουσιαστική αναδιάρθρωση δεν έχει γίνει στη Δασική Υπηρεσία. Παράλληλα εκκρεμεί η υλοποίηση της δέσμευσης για ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας με το προσωπικό της Αγροφυλακής, όπως επίσης και η αξιοποίηση του εποχικού προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.) για έργα πρόληψης.

**Καταστολή: Η στελέχωση του Π.Σ. εξακολουθεί να είναι ελλιπής. Στο ζήτημα του συντονισμού, παρ' ότι έχει υπάρξει σχετική πρόοδος (π.χ. αξιοποίηση των κινητών μονάδων συντονισμού, συστέγαση των συντονιστικών κέντρων του Π.Σ. και της Πολιτικής Προστασίας), εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης για την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος.

**Πολιτική προστασία: Το πλαίσιο οργάνωσης στο επίπεδο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας παραμένει προβληματικό, με ελάχιστες μικρές βελτιώσεις. Οσον αφορά δε τον εθελοντισμό, οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της συμμετοχής του εθελοντή στη δασοπροστασία (ασφάλιση, πιστοποίηση κ.ά.) δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα.

**Δασική έρευνα: Η δασική έρευνα βαίνει προς την ανυπαρξία, λόγω έλλειψης χρηματοδοτήσεων και κατευθύνσεων.

**Ενημέρωση - ευαισθητοποίηση: Οι περισσότερες πυρκαγιές στη χώρα μας ξεκινούν από ανθρώπινη αμέλεια, επομένως η ενημέρωση του κοινού είναι απόλυτη αναγκαιότητα. Ωστόσο, καμία δράση δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα με στόχο την προληπτική φροντίδα των ιδιοκτησιών, την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς και τον τρόπο συμπεριφοράς κατά την εξέλιξή της.

Το WWF Ελλάς καλεί την πολιτεία να λάβει τα πλέον επείγοντα μέτρα για να αποφευχθούν τα χειρότερα:

* Κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και συμμετοχή τους σε καθαρισμούς δασών και στις συντηρήσεις του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών.
* Ασκηση αυστηρής εποπτείας προς όλους τους φορείς που υποχρεούνται να εφαρμόσουν μέτρα πρόληψης.
* Εναρξη εκστρατείας ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού και στοχευμένων ομάδων (εθελοντών, συλλόγων κ.ο.κ.) για να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και εγρήγορση.
* Αμεση αποδέσμευση μέρους των πόρων του ταμείου δασών για την υλοποίηση στοιχειωδών εργασιών πρόληψης.
* Αμεση αποδέσμευση μέρους των πόρων προς τους ΟΤΑ για την υλοποίηση καθαρισμών πέριξ των δασών.
Τα μέτρα αυτά αποτελούν μόνο βραχυπρόθεσμα - επείγοντα μέτρα και παρεμβάσεις. Εκκρεμούν ο σχεδιασμός και η θεσμοθέτηση παρεμβάσεων με απώτερο στόχο την ουσιαστική βελτίωση του εθνικού συστήματος δασοπροστασίας, όπως αυτό συναρθρώνεται από όλους τους μηχανισμούς πρόληψης - καταστολής - αποκατάστασης.
* Υπεύθυνη δασικών προγραμμάτων WWF Ελλάς

«Λιγότερα χρήματα αλλά με αξιοκρατικά κριτήρια»
Στην πρόληψη και στον καλό συντονισμό στηρίζεται η νέα φιλοσοφία της δασοπροστασίας, υποστηρίζει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας και δηλώνει ότι φέτος μοιράστηκαν λιγότερα χρήματα στους δήμους, αλλά με περισσότερο αξιοκρατικά κριτήρια.[/b]
Υπογραμμίζει την προσπάθειά τους να ξεπεράσουν αγκυλώσεις δεκαετιών, μικροπολιτικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς μεταξύ των Δασαρχείων και της Πυροσβεστικής, που λειτουργούσαν σε βάρος του περιβάλλοντος και της δασοπροστασίας, και ευελπιστεί ότι τα μέτρα που πήραν, τους δίνουν τη δυνατότητα να πιστεύουν ότι δεν θα ξαναζήσουμε μεγάλες καταστροφές του παρελθόντος.

- Πρόσφατα είχατε δηλώσει ότι «αλλάζουμε φιλοσοφία και στάση ζωής απέναντι στο πρόβλημα και στο φυσικό περιβάλλον συνολικά. Λειτουργούμε προληπτικά...». Ποια είναι, λοιπόν, τα καινούργια μέτρα που έχουν ληφθεί σε επίπεδο πρόληψης;

«Για πρώτη χρονιά, φέτος θα ενισχύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό και τις ενέργειες για την πρόληψη αλλά και την καταστολή. Ξεκινήσαμε διαδικασία πιστοποίησης και εκπαίδευσης των εθελοντών της Πολιτικής Προστασίας από στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος. Για πρώτη φορά θα φέρουν όλοι κάρτα εθελοντή, ενώ ολοκληρώσαμε το μητρώο και μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς πόσες οργανώσεις και πόσα άτομα είναι διαθέσιμα. Μιλάμε για περίπου 6.000 άτομα.

Κάθε χρόνο, 5.500 εποχικοί πυροσβέστες προσλαμβάνονται με 8μηνη σύμβαση από την 1η Απριλίου. Επεξεργαστήκαμε από κοινού με το υπουργείο Περιβάλλοντος ένα σχέδιο, ώστε να μπορεί μέρος του προσωπικού των συμβασιούχων αυτών να αξιοποιηθεί σε εργασίες πρόληψης τον Απρίλιο και τον Μάιο και αργότερα σε εργασίες αποκατάστασης τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Οι 1.500 από τους εποχικούς αυτούς πυροσβέστες θα ενισχύσουν τα μικτά κλιμάκια των 16 αερομεταφερόμενων τμημάτων, συγκροτώντας έτσι ένα ιδιαίτερα εκπαιδευμένο σώμα με μεγάλη συμβολή στις πυρκαγιές.

Υπάρχουν ακόμα οι εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, που αποτελούν μία διαφορετική κατηγορία. Εχουν σε όλη τη διάρκεια του έτους υποχρεωτική παρουσία και υπηρεσία στην Πυροσβεστική, είναι εκπαιδευμένοι πλήρως και εντάσσονται σε κανονικά πυροσβεστικά κλιμάκια, υπό τις εντολές αξιωματικών της Πυροσβεστικής. Ετοιμάζουμε παράλληλα ένα νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ρόλου τους.

Για πρώτη φορά επίσης η Πυροσβεστική θα ενισχυθεί και από δικυκλιστές με μηχανάκια που θα περιπολούν σε χωματόδρομους και δύσβατα μέρη. Εχουμε προμηθευτεί μηχανές των 250 κυβικών και εκπαιδεύουμε 750 πυροσβέστες ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε και τις 3 βάρδιες τις ημέρες υψηλού κινδύνου.

Η Αγροφυλακή καταργείται εντελώς με τη μορφή που έχει σήμερα, και αυτό σημαίνει ότι 1.500 ακόμη άτομα με πλούσια εμπειρία στον χώρο της προστασίας των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος θα ενισχύσουν τα Δασαρχεία. Συμφωνήσαμε για πλήρη μετάταξη του προσωπικού αυτού για τη φύλαξη των δασών στο υπουργείο Περιβάλλοντος».

- Τον Ιανουάριο σε συνάντησή σας με εθελοντικές οργανώσεις στη Θεσσαλονίκη είχατε ανακοινώσει τη σύσταση ειδικής επιτροπής για την προληπτική δασοπροστασία. Τελικά η Επιτροπή έχει συσταθεί και έχει ξεκινήσει δουλειά;

«Εργαζόμαστε συστηματικά, έχουμε συνομιλήσει με όλους τους συναρμόδιους φορείς και έχουμε συγκεντρώσει πορίσματα και εισηγήσεις από όλους. Η επιτροπή στην οποία αναφέρεστε και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του υπουργείου Περιβάλλοντος, της Πυροσβεστικής, ΜΚΟ καθώς και επιστήμονες και δασολόγοι, έχει ήδη ολοκληρώσει τις εργασίες της. Το κοινό της πόρισμα είναι στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας των δύο υπουργείων, και ό,τι αποφασίζουμε σχεδιάζεται με βάση το πόρισμα αυτό».

- Τι ακριβώς έχει γίνει με τα πυροσβεστικά ελικόπτερα που νοίκιασε το υπουργείο; Από το βήμα της Βουλής είχατε προτρέψει τις εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν το θέμα ενοικίασης των ελικοπτέρων. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι φέτος τα νοικιάσαμε φτηνότερα επειδή οι εταιρείες έριξαν τις τιμές λόγω οικονομικής κρίσης.

«Φέτος μισθώσαμε ελικόπτερα με σημαντικά χαμηλότερο κόστος σε σχέση με άλλες χρονιές. Τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής έτσι θα ενισχυθούν με περισσότερα από 10 ελικόπτερα, ενώ ο στόλος των αεροπλάνων αποτελείται από περισσότερα από 40 σκάφη. Τις καλύτερες τιμές τις διεκδικήσαμε και τις καταφέραμε. Είπαμε όχι στους μεσάζοντες, κάναμε έρευνα αγοράς και μιλώντας απ' ευθείας με τις μητρικές εταιρείες πετύχαμε πιο συμφέρουσες προσφορές, έχοντας ένα σημαντικό κέρδος της τάξης του 35%. Για ελικόπτερο που πέρσι πληρώσαμε 4,45 εκ. ευρώ, φέτος πληρώνουμε 3,2 εκ. ευρώ, με συνολικό όφελος πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ. Το σημαντικό, που σχετίζεται όντως με την κρίση, είναι ότι, παρά τις δυσκολίες της οικονομικής συγκυρίας, ο στόλος θα παραμείνει στα περσινά επίπεδα σε αριθμούς και επιχειρησιακές ικανότητες».

- Δήμαρχοι και νομάρχες περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί υψηλής επικινδυνότητας υποστηρίζουν ότι μέχρι σήμερα, έναν μήνα σχεδόν μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, η κρατική μηχανή δεν είναι προετοιμασμένη για το επερχόμενο καλοκαίρι. Αντιθέτως, μιλούν για σημαντικές καθυστερήσεις σε χρηματοδοτήσεις, προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων, συντηρήσεις δασικών δρόμων κ.ά.

«Φέτος, μοιράστηκαν λιγότερα χρήματα, αλλά με περισσότερο αξιοκρατικά κριτήρια. Εφαρμόσαμε δασικούς και όχι πελατειακούς ή κομματικούς δείκτες. Θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος, ώστε τα πολύτιμα αυτά χρήματα να πιάσουν τόπο, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην προληπτική δασοπροστασία και όχι σε άλλες ανάγκες των δήμων».

«Ο Υμηττός, έρμαιο των εμπρηστών»
«Ποτέ στα 8 χρόνια της θητείας μου ο Υμηττός δεν είναι τόσο έρμαιο στις ορέξεις όσων θέλουν να τον κάψουν», δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς και τονίζει ότι μέχρι σήμερα, περίπου ένα μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα σε επίπεδο προετοιμασίας για το επερχόμενο καλοκαίρι και τον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών.
«Υπάρχουν κάποιες εξαγγελίες για πρόσληψη εποχικού προσωπικού και για διάθεση κάποιων χρημάτων για έργα, αλλά επίσημη ενημέρωση εμείς ως ΣΠΑΥ δεν έχουμε μέχρι σήμερα (σ.σ. η συνέντευξη δόθηκε 20 Μαΐου). Για να σκεφτείτε, ακόμα δεν έχουμε λάβει την τακτική επιχορήγηση που είναι 60.000 ευρώ, αλλά ούτε τα χρήματα που δίνουμε οι δήμοι στους συνδέσμους, με αποτέλεσμα να έχουμε αναστείλει όλες τις πληρωμές. Και το θέμα είναι ότι δεν μας λένε τι θα κάνουν για να ρυθμίσουμε και εμείς την πορεία μας. Υπάρχει στον αέρα ένα "θα δούμε" και αυτό είναι όλο. Προσπαθούμε να αυτοοργανωθούμε, αλλά η οργάνωσή μας είναι μόνο σε επίπεδο καταστολής».

Και εκτός όλων αυτών, ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ υποστηρίζει πως καμία επιχορήγηση για δράσεις πολιτικής προστασίας δεν έχει εγκριθεί ή έστω προαναγγελθεί, δεν έχει γίνει καμία συντήρηση δασικών δρόμων, έργο που το έχει αναλάβει το δασαρχείο, δεν γνωρίζουν πώς θα στελεχωθούν τα πυροφυλάκια τις πρωινές ώρες που δεν υπάρχουν οι εθελοντές, ενώ από τις τέσσερις μελέτες καθαρισμού που είχαν καταθέσει μόλις πριν από λίγες μέρες, τους κοινοποιήθηκε η έγκριση μίας από αυτές που αφορά τις περιοχές της Βούλας και της Βάρης. Η μελέτη προέβλεπε προϋπολογισμό 95.000 ευρώ για την αποψίλωση 423 στρεμμάτων από τα ξερά χόρτα. Τους επιστράφηκε εγκεκριμένη για ποσό 19.000 ευρώ για 237,5 στρέμματα. Ακόμα και οι συνδρομές των δήμων-μελών που έχουν παρακρατηθεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) δεν τους έχουν αποδοθεί.

«Κομφούζιο αρμοδιοτήτων»
«Η περσινή χρονιά ενώ θα έπρεπε να είναι το εφαλτήριο για μια επανάσταση όλου του υπάρχοντος συστήματος της αντιπυρικής δασοπροστασίας, τελικά δεν λειτούργησε έτσι.
Φέτος η αντιμετώπιση του θέματος έγινε πολύ ερασιτεχνικά και καθυστερημένα. Φοβάμαι πως ό,τι έχει απομείνει στα δάση μας θα καεί και ό,τι φυτέψαμε πέρσι θα ξεραθεί», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου. Τονίζει ότι όσες προσπάθειες γίνονται από την κυβέρνηση τις βλέπει θετικά, εκτιμά όμως ότι επικρατεί διάχυση δυναμικού και αρμοδιοτήτων, με αποτέλεσμα να προκαλείται κομφούζιο.

«Στα 12 χρόνια που είμαι πρόεδρος του ΣΠΑΠ νομίζω ότι η χειρότερη χρονιά είναι η φετινή. Η αντιμετώπιση του θέματος έγινε πολύ πρόχειρα. Ισως να μην υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις γιατί και οι τρεις αρμόδιοι υπουργοί, Χρυσοχοΐδης, Μπιρμπίλη και Ραγκούσης, είναι ικανοί αλλά, κακά τα ψέματα, φέτος έχουν άλλες προτεραιότητες. Τρομοκρατία, "Καλλικράτη" και περιβαλλοντικά θέματα, με αποτέλεσμα οι φωτιές να έχουν μείνει πίσω. Από την άλλη, τέσσερα υπουργεία εμπλέκονται στη δασοπροστασία. Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτή η διάχυση δυναμικού και αρμοδιοτήτων πρέπει κάποτε να ρυθμιστεί και να δημιουργηθεί ένας και μοναδικός φορέας. Θεωρώ ότι κάπου εκεί μπλέχτηκαν τα πράγματα, φτάσαμε στο και πέντε και ακόμα δεν έχουμε λάβει ούτε τα χαρτιά κατανομής των κονδυλίων».

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ επισημαίνει ακόμα πως η φωτιά που πέρυσι τον Αύγουστο ξεκίνησε από το Γραμματικό και έφτασε μέχρι τη Μαραθώνος, κατέδειξε αρκετά πράγματα και εάν κάποιος τη μελετούσε θα έβγαζε πολλά χρήσιμα συμπεράσματα, όπως: Τη φωτιά δεν την κυνηγάμε για να τη σβήσουμε γιατί τη σβήνουν μόνο ο Θεός, η θάλασσα και ο οικιστικός ιστός. Εδειξε ακόμα την έλλειψη συντονισμού των δυνάμεων διαφορετικών φορέων, εθελοντικών οργανώσεων, ενεργών πολιτών κ.λπ. όπως επίσης ότι η πρόληψη που όλοι ευαγγελίζονται δεν λειτούργησε.

Ολα αυτά λοιπόν που έγιναν πέρσι το καλοκαίρι, κατά τον κ. Στεργίου, επέβαλαν φέτος κάποια πράγματα να γίνουν πολύ νωρίτερα, όπως η σχετική εγκύκλιος να εκδοθεί από τον Οκτώβριο και όχι δέκα μέρες πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Εκτός όμως από την εγκύκλιο κι άλλα θέματα πολύ σοβαρά, όπως η κοπή χόρτων, η συντήρηση - κατασκευή δασικών δρόμων κ.ά., έχουν καθυστερήσει, απλά γιατί το σύστημα δεν έκανε την εκκίνησή του τότε που έπρεπε.

«Οχι ότι πέρσι έγιναν καλύτερα -μην παρεξηγηθώ γιατί, μακριά από εμένα, δεν μιλάω πολιτικά- απλά μιλάω ουσιαστικά και υποστηρίζω ότι φέτος θα έπρεπε να είμαστε καλύτεροι από πέρσι ύστερα απ' όλα αυτά που συνέβησαν», προσθέτει ο κ. Στεργίου.

Τελικά ποιο είναι το πρόβλημα και σχεδόν κάθε χρόνο γινόμαστε μάρτυρες του ίδιου εφιαλτικού σεναρίου; «Το ξαναλέω -τονίζει ο κ. Στεργίου- δεν είναι θέμα χρημάτων, είναι θέμα σχεδίασης και λειτουργίας. Πώς είναι δυνατόν να επιμένουμε σ' ένα σύστημα και να το έχουμε σε πλήρη λειτουργία, το οποίο μέχρι τώρα όχι μόνο δεν λειτούργησε αλλά μας έκαψε κιόλας; Το υφιστάμενο σύστημα δασοπροστασίας χρειάζεται πλήρη αναθεώρηση στο επίπεδο της πρόληψης, της καταστολής αλλά και της αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων».

«Ξυπόλητοι » ... στις πυρκαγιές
Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ
Μέτρα-«ασπιρίνη» χαρακτηρίζουν τις εξαγγελίες του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη τα «περί εθελοντικής ενίσχυσης» οι συνδικαλιστές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που βιώνουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά το «κάθε πέρσι και καλύτερα».

Την ίδια στιγμή οι 5.500 συμβασιούχοι πυροσβέστες, όμηροι δεκαετιών, δηλώνουν εξοργισμένοι... Οχι μόνο επειδή ακούν ότι θα δοθούν στολές στους εθελοντές, ενώ εκείνοι δεν έχουν πάρει τα μέσα ατομικής προστασίας «επειδή δεν υπάρχουν λεφτά», αλλά γιατί καλούνται εγγράφως να πληρώσουν τις στολές, τα μπουφάν και τα κράνη σε περίπτωση παραίτησής τους από το Σώμα!

Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που πληροφορούνται ότι η 8μηνη σύμβασή τους, παρότι είχε υπογραφεί, φέτος είναι «έως 7 μήνες».

Εχοντας να σβήσουν και αυτές τις φωτιές, πυροσβέστες και συμβασιούχοι καλούνται να δώσουν μάχη με τις φλόγες και το φετινό καλοκαίρι «γυμνοί»... «οπλισμένοι» με περισσότερες ελλείψεις, παρά εφόδια.

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα στατιστικά στοιχεία που είχαν καταθέσει, μεταξύ άλλων, στην πολιτική τους ηγεσία, τα μέλη της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ) από τον περασμένο κιόλας Δεκέμβριο, κάνοντας λόγο για «αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΚΠ, από τα 1.656 πυροσβεστικά οχήματα, τα 834, δηλαδή το 50,4% των πυροσβεστικών οχημάτων, είναι πέραν της 15ετίας. Τα 441 (26,6%) είναι πέραν της 20ετίας, τα 363 (21,9%) πέραν της 25ετίας, τα 148 (8,9%) είναι πέραν της 30ετίας και τα 47 (2,8%) πέραν της 35ετίας.

«Το οχήματα που είναι πέραν της 35ετίας έχουν αποδειχτεί επικίνδυνα, λόγω της μη αξιόπιστης συμπεριφοράς στην οδήγηση και σκουριασμένα», εξηγεί στην «Ε» ο επικεφαλής της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών Μιχαήλ Μιχαήλ, και επισημαίνει ότι τα οργανικά κενά «ανέρχονται στα 3.520 και από τις αρχές του έτους αυξάνονται διαρκώς, καθώς πολλοί συνάδελφοι έχουν καταθέσει αιτήσεις για αποχώρηση από το Σώμα και πρόωρη συνταξιοδότηση λόγω των αλλαγών στο Ασφαλιστικό».

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά «δεν καλύπτονται ούτε οι λειτουργικές δαπάνες, ακόμη και για τη χαρτική ύλη. Ενώ το κονδύλι για τον κατασβεστικό αφρό έχει μειωθεί στα δύο τρίτα μέσα σε δύο χρόνια». Ο κ. Μιχαήλ χαρακτηρίζει «ελαφρού περιεχομένου και ουσίας τις εξαγγελίες των δικυκλιστών πυροσβεστών» και προειδοποιεί για τα χειρότερα λόγω «Καλλικράτη» από το φθινόπωρο, «όταν και αναμένεται ότι θα κλείσουν σχεδόν όλα τα κλιμάκια, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, και για την ελαχιστοποίηση του κόστους, θα μεταφερθούν οι δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Οι πυροσβέστες είναι σε κατάσταση αναμονής για την επιστροφή του 24ώρου, τουλάχιστον για τις υπηρεσίες που χρήζει να γίνει αυτό, λόγω έλλειψης δύναμης, αλλά και των αποστάσεων που διανύουν οι υπάλληλοι.

Πιο ...ξεκρέμαστοι από ποτέ δηλώνουν και οι συμβασιούχοι πυροσβέστες, που μέσω του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυρόσβεσης-Διάσωσης (ΠΟΣΔΥΠ), Κώστα Παπαντώνη, καλούν άμεσα τον υπουργό ΠΡΟΠΟ να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης.

«Για πρώτη φορά στα χρονικά είμαστε απλήρωτοι για δύο μήνες, με υπαιτιότητα των δημοσιονομικών ενταλμάτων και του αρχηγείου του Π.Σ.», τονίζει και επισημαίνει ότι το υπουργικό συμβούλιο «λειτουργώντας αντιδημοκρατικά κατάργησε εν μια νυκτί, με μια υπογραφή, το Προεδρικό Διάταγμα μετατρέποντας τη σύμβαση από οκτώ μήνες σε σύμβαση έως 7 μήνες». Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η Πολιτεία ανά πάσα ώρα και στιγμή σού λέει «φεύγεις».

«Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με υπουργική απόφαση του υφυπουργού ΠΡΟΠΟ, μαθαίνουμε ότι εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι... Μας ζητούν σε περίπτωση αποχωρήσεως από το Π.Σ. να πληρώσουμε το 70% της αξίας των μέσων ατομικής προστασίας, δηλαδή 700 ευρώ, με μισθό 650 ευρώ, τα οποία προέρχονται κυρίως από δωρεές», λέει ο κ. Παπαντώνης και δεν το πιστεύει.

«Ούτε ένα ευρώ για πρόληψη»
Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις από το 2004 μέχρι και σήμερα δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ για αντιπυρική προστασία, δηλώνει ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας και υπογραμμίζει ότι φέτος μέχρι και σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα κανένα έργο (διάνοιξη δρόμων, καθαρισμός πρανών κ.ά.) γιατί τόσο οι δήμοι όσο και τα δασαρχεία περιμένουν τις χρηματοδοτήσεις.
Υποστηρίζει όμως ότι είναι αισιόδοξος για το καλοκαίρι που πλησιάζει, διότι υπάρχει καλύτερη ενημέρωση των εμπλεκομένων σε θέματα πρόληψης και καλύτερος συντονισμός των φορέων καταστολής των πυρκαγιών.

- Ο Νομός Ηλείας είναι έτοιμος σε επίπεδο αντιπυρικής προστασίας να «υποδεχτεί» το φετινό καλοκαίρι; Εχουν φτάσει στους δήμους τα χρήματα για τα έργα πρόληψης; Εχουν ξεκινήσει να γίνονται σχετικά έργα;

«Θεωρώ ότι είμαστε έτοιμοι σαν νομός ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου μόνο στα θέματα ενημέρωσης, μνημονίων, καταμερισμού αρμοδιοτήτων όλων των εμπλεκομένων φορέων, οργανώσεων κ.λπ. Για χρηματοδοτήσεις υπάρχουν πληροφορίες ότι τώρα πρόκειται να υπογραφούν κάποιες πιστώσεις στους δήμους και τα δασαρχεία, μειωμένες έναντι των προηγούμενων χρηματοδοτήσεων κατά 15% περίπου. Οσον αφορά τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, από το 2004 μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει για την αντιπυρική προστασία ούτε 1 ευρώ. Μέχρι και σήμερα από τους δήμους δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένα έργο (διάνοιξη δρόμων, καθαρισμός πρανών κ.λπ.) διότι όπως ανάφερα παραπάνω περιμένουν τις χρηματοδοτήσεις, πλην της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας, η οποία με χρήματα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους κάνει καθαρισμούς σε πρανή του επαρχιακού δικτύου αρμοδιότητάς της και συντήρηση αγροτικών δρόμων».

- Το 2007, πριν συμβούν οι καταστροφικές πυρκαγιές στο νομό σας, σε συνέντευξη που είχατε δώσει τότε στην «Ε» είχατε χαρακτηρίσει τα χρήματα που παίρνουν οι 22 δήμοι της Ηλείας για έργα πρόληψης «ψίχουλα». Το ίδιο θα λέγατε και σήμερα ή πιστεύετε ότι η κατάσταση έχει αλλάξει;

«Πράγματι το 2007 τα χρήματα που πήραν οι δήμοι και τα δασαρχεία ήταν ψίχουλα για έργα και επεμβάσεις που αφορούσαν την πρόληψη των πυρκαγιών. Ομως και μέχρι σήμερα που γράφονται αυτές οι απόψεις (σ.σ. η συνέντευξη δόθηκε στις 20 Μαΐου) οι δήμοι και τα δασαρχεία δεν έχουν πάρει τίποτα. Οπως προανέφερα, τα προβλήματα είναι τεράστια και δεν γνωρίζω τι θα συμβεί στην περίπτωση εμφάνισης αντίστοιχων φαινομένων των προηγουμένων ετών».

ΕθΕΛΟΝΤΕΣ: Αυτοθυσία χωρίς βοήθεια
Προβλήματα όμως δεν έχουν μόνο οι δήμοι και οι δήμαρχοι, εξακολουθούν να έχουν και οι εθελοντές.
Οι άνθρωποι που κάθε καλοκαίρι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρός. «Ολα αυτά τα χρόνια ο εθελοντισμός φθάρθηκε και η πολιτεία δεν δίνει μια δεκάρα γι' αυτούς», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΕΣΕΠΑ (Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών) Νίκος Σαχινίδης, ο οποίος δεν παραλείπει να αναφερθεί στις «πολύ θετικές προσπάθειες που έχουν κάνει μέχρι τώρα» ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας, αλλά και η Πολιτική Προστασία.

«Από το 2002 περιμέναμε μια κοινή υπουργική απόφαση η οποία θα μας κάλυπτε ασφαλιστικά, γιατί όλα αυτά τα χρόνια είμαστε ανασφάλιστοι. Απ' ό,τι φαίνεται, το θέμα -τουλάχιστον αυτό- προχωράει με πρωτοβουλία του κ. Βούγια. Από κει και μετά όμως οι δυσκολίες και τα εμπόδια εξακολουθούν να είναι ανυπέρβλητα, με αποτέλεσμα το ΕΣΕΠΑ που ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1999 να οδηγείται ολοταχώς προς συρρίκνωση. Να πώς περιγράφει τα προβλήματα ο κ. Σαχινίδης:

«Πληρώνουμε μόνοι μας τα καύσιμα, τα τρόφιμα, τα διόδια, τα τέλη κυκλοφορίας, τις ασφάλειες των αυτοκινήτων. Οταν λέμε ότι θέλουμε λεφτά, για να μη γίνονται παρανοήσεις, δεν ζητούμε να πληρωθούμε γιατί είμαστε εθελοντές. Ζητούμε όμως οικονομική υποστήριξη για τα παραπάνω που σας ανέφερα.

Επιστρέψαμε πίσω στους χορηγούς που μας τα είχαν παραχωρήσει 194 πυροσβεστικά οχήματα γιατί δεν είχαμε τη δυνατότητα να τα έχουμε ασφαλισμένα και να τα διατηρούμε σε καλή κατάσταση. Αυτή τη στιγμή μάς απομένουν 238 αυτοκίνητα, αλλά και γι' αυτά τελειώνουν οι ασφάλειες.

Διαθέτουμε 53 πυροσβεστικούς σταθμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας, σε συνεργασία με τους δήμους, αλλά και αυτοί θα οδηγηθούν σε κλείσιμο γιατί δεν έχουμε να πληρώσουμε ούτε τα τηλέφωνα. Οι σταθμοί δεν έχουν πετρέλαια, τα αυτοκίνητα δεν μπορούμε να τα κινήσουμε. Το υπουργείο Εσωτερικών φέτος έστειλε χρήματα μόνο στον δήμο, εδώ που έχουμε τις εγκαταστάσεις και για τη Σχολή των Εθελοντών δεν διέθεσε ούτε ένα ευρώ. Και να σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει έρθει εδώ για εκπαίδευση η Δασική Υπηρεσία της Κύπρου.

Αλλά τι να πω όταν επί 6 μήνες ζητώ συνάντηση με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ακόμα δεν μ' έχει δεχθεί, η οποία ετοιμάζει καινούργιο νόμο για τον εθελοντισμό ερήμην των εθελοντικών οργανώσεων».
ikaria
ikaria
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 2253
Reputation : 104
Ημερομηνία εγγραφής : 10/10/2009
Ηλικία : 62

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης