Συμβασιούχος Πυροσβέστης
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Απρίλιος 2024
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Ημερολόγιο Ημερολόγιο


2ο ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ 2ης ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ (ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 4η - 28/2/2011) - ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Πήγαινε κάτω

2ο ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ 2ης ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ (ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 4η - 28/2/2011) - ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ Empty 2ο ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ 2ης ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ (ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 4η - 28/2/2011) - ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Δημοσίευση  ikaria Τετ 02 Μαρ 2011, 09:40

2o ΜΕΡΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Ν.Δ):
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Πρώτα πρώτα, πρέπει να τονίσω ότι αυτή η προσπάθεια σχετικά με το ζήτημα της τακτοποίησης των εποχιακών δασοπυροσβεστών είναι μια πολύ μεγάλη παλιά και πονεμένη ιστορία. Πολλές προσπάθειες έγιναν στο παρελθόν και έρχεται αυτή τη στιγμή ετούτη η προσπάθεια, που γίνεται, η οποία σαφώς έχει και ορισμένες θετικές πτυχές. Όπως βλέπω το Υπουργείο, είναι σφόδρα αισιόδοξο, πότε θα τελειώσει αυτά τα πράγματα. Εγώ θέλω, να μείνει εδώ στην Επιτροπή και θα τα πούμε και στην Ολομέλεια. Θέλω να τα βάλω κάτω και να πω - γιατί μπορεί να περιμένουνε οι άνθρωποι, επειδή λέγονται εδώ ορισμένα πράγματα - τι ακριβώς θα συμβεί και είμαι υποχρεωμένος να το θέσω. Επειδή, μη νομίζει κανείς ότι, όπως είναι το νομοσχέδιο - και σας μιλώ και εξ ιδίας πείρας από το πέρασμα στο Υπουργείο -, «μόλις ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, άντε, άνοιξε η πόρτα, τους ανθρώπους αυτούς θα τους προσλάβει κανείς».
Ακούστε τι θα συμβεί και ακούστε πόσες εκκρεμότητες αφήνουμε με το νομοσχέδιο αυτό. Ζήτημα πρώτο: δημιουργούνται 4000 οργανικές θέσεις - δηλαδή, προσωπικού πενταετούς θητείας - με το νομοσχέδιο. Το Υπουργείο ξέρει, εγώ θέλω, να το ξέρουν οι συνάδελφοί Βουλευτές ότι εάν δεν δοθεί η πίστωση από το Υπουργείο Οικονομικών γι’ αυτές τις θέσεις, η θεσμοθέτησή τους και μόνο με το νομοσχέδιο αυτό δεν λέει απολύτως τίποτε. Άρα, η όποια εξέλιξη από δω και πέρα ήρτηται από την έγκριση των όποιων θέσεων - και των 4000 ή λιγότερων. Πάντως, θα χρειαστεί από τον Υπουργό Οικονομικών, να πει αύριο το πρωί ή εάν δίνει και την πίστωση, για να γίνει αυτή η προκήρυξη. Άρα, μη νομίσει κανείς ότι επειδή συστήθηκαν οι θέσεις αυτές, έχουν και την πίστωση για να προκηρυχθούν αύριο το πρωί και με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί, καλό είναι, να το διευκρινίσουμε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, γιατί κάποιοι τους υποσχέθηκαν εύκολες λύσεις. Εγώ, το ήξερα ότι δεν ήταν εύκολες οι λύσεις. Να πάνε σε αυτή τη λύση, αφού θέλει η Κυβέρνηση, αλλά να ξεκαθαρίσει στους ανθρώπους, για τι μιλάμε.
Επίσης, ένα άλλο ζήτημα, γιατί άκουσα «στόχος είναι, να τελειώσουμε στην ερχόμενη αντιπυρική περίοδο». Και όταν λέμε «αντιπυρική περίοδο», εννοούμε σε δύο μήνες από τώρα. Έχει καταλάβει κανείς ότι εάν κοιτάξει κάποιος μόνο την παράγραφο 5 του νομοσχεδίου, «Προεδρικό Διάταγμα» έλεγε πριν, «Υπουργική Απόφαση» λέει τώρα. Υπουργική Απόφαση με την οποία θα καθορίζονται όλα τα θέματα, του πώς θα γίνει η προκήρυξη, πώς θα γίνει η μοριοδότηση, όλα αυτά τα πράγματα.
Εδώ υπάρχει μια αντίθεση αρχής κύριε Πρόεδρε. Το είχατε με διάταγμα, κύριε Υπουργέ, και εδώ ξαφνικά με μια ευκολία περισσή, βάζετε «Υπουργική Απόφαση». Τη διαφορά την ξέρετε: μια Υπουργική Απόφαση μπορεί να είναι τελείως αυθαίρετη. Η εξουσιοδότηση, δεν το συζητάω, εάν κοιτάξει κανείς το άρθρο 43 παράγραφος 2 εδάφιο Β, είναι υπεράγαν ευρεία.
Εν πάση περιπτώσει, όταν είχατε διάταγμα, τουλάχιστον, υπήρχε η εγγύηση του Υπουργείου της Επικράτειας, από την επεξεργασία του οποίου περνά το διάταγμα, για να δούμε εάν υπάρχει συνταγματικώς επιτρεπτή παρέμβαση στα θέματα αυτά. Το να καθορίζουμε όρια για τόσους χιλιάδες ανθρώπους, να καθορίσεις όρους προκήρυξης, όλα αυτά τα πράγματα - όπως αντιλαμβάνεσθε - είναι ζητήματα, τα οποία δεν μπορεί να περνάνε με μια Υπουργική Απόφαση.
Εμείς, σας το λέω, για το θέμα αυτό, ειδικά, και για την εγγύηση της αντικειμενικότητας της διαδικασίας, θα θέσουμε θέμα συνταγματικότητας στην Ολομέλεια. Εσείς οι ίδιοι το είχατε βάλει Διάταγμα και το μετατρέπετε σε Υπουργική Απόφαση. Γιατί; Ποιος ο λόγος; Σωστά το είχατε, ως «Διάταγμα». Με την τροπολογία, όμως, φέρνετε «Υπουργική Απόφαση» για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.
Επίσης, δεν διευκρινίζετε μέσα εδώ το εξής: λέτε τους όρους προκήρυξης, η προκήρυξη αυτή θα είναι ανοιχτή και θα λέει «όσοι έχουν αυτά τα προσόντα» π.χ. και θα μπορούν να είναι και απέξω ή θα είναι περιορισμένοι μόνο σε εκείνους, οι οποίοι αυτή τη στιγμή υπηρετούν; Εάν υπάρχει προκήρυξη, να το διευκρινίσετε ότι «η προκήρυξη αυτή θα αφορά ανθρώπους, που θα μοριοδοτούνται μόνο με μοριοδότηση προϋπηρεσίας», αλλιώς εάν δεν το πείτε έτσι, τότε είναι δυνατόν, να μπουν κι άλλοι άνθρωποι απ’ έξω.
Αυτά τα λέω, γιατί έρχεστε και λέτε αυτό το πράγμα, χωρίς να το διευκρινίζετε, αλλά κ. Ραγκούσης, στο νομοσχέδιο που έφερε, όταν εγώ είχα φέρει την μοριοδότηση προϋπηρεσίας, την κατήργησε και την κατήργησε γενικά. Αυτό, λοιπόν, εδώ εάν θέλετε να το βάλετε «κατ’ εξαίρεση» και πρέπει να το βάλετε, γιατί αλλιώς εάν τις προκηρύξετε τις θέσεις, χωρίς να έχετε βάλει τη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας της συγκεκριμένης, τότε μπορούν να μπουν και απέξω άνθρωποι και δεν ξέρετε πού μπορείτε να φτάσετε στην περίπτωση αυτή. Όμως πείτε το ότι «είναι εξαίρεση από τον νόμο Ραγκούση», ο οποίος έχει καταργήσει τη μοριοδότηση προϋπηρεσίας.
Επίσης, έρχεστε εδώ και δεν διευκρινίζετε. Λέτε ότι «μπορεί να ανανεώνονται». Τι θα γίνει στην περίπτωση, κατά την οποία δεν συντρέχουν οι όροι ανανέωσης; Παραμένει η δυνατότητα εφαρμογής του καθεστώτος των συμβασιούχων αυτών, τουλάχιστον, γι’ αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι είτε δεν θα μπουν στην πενταετή θητεία είτε η σύμβασή τους δεν θα ανανεωθεί αύριο; Για να μη χάσουν το ψωμί τους οι άνθρωποι αυτοί, παραμένει τουλάχιστον αυτή η δυνατότητα γι’ αυτούς ναι ή όχι; Ή όσοι δεν υπαχθούν σ' αυτό το καθεστώς, από ‘κει και πέρα «πάνε περίπατο» και χάνουν τη δουλειά τους εντελώς; Αυτά πρέπει να διευκρινιστούν και στην Ολομέλεια πρέπει να τα διευκρινίσουμε.
Επίσης, έρχεστε και λέτε ότι η δυνατότητα ένταξης στο μόνιμο προσωπικό αφορά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις στην παράγραφο 8. Γιατί; Αν δείτε τι έκανε το Υπουργείο Άμυνας με το θέμα της εξ εφέδρων δυνατότητας πενταετούς θητείας και μετά μονιμοποίησης, θα καταλάβετε πώς το πήγε και το πήγε και πάρα πολύ καλά. Γιατί δεν κάνατε το ίδιο και εδώ; Γιατί, δηλαδή, στη δυνατότητα ανανέωσης δε λέει κανείς μετά την πενταετία ότι υπάρχει η δυνατότητα αυτών των ανθρώπων να ενταχθούν στο μόνιμο Πυροσβεστικό Σώμα, πράγμα το οποίο βοηθάει και την ενοποίηση του Σώματος.
Διότι, αν κατάλαβα καλά και από τον καιρό που ήμουν εγώ Υπουργός, οι άνθρωποι αυτοί ζητούσαν να βρουν τρόπο να μπουν στο Σώμα. Εμείς δεν το κάναμε γιατί υπήρχαν οικονομικοί λόγοι την εποχή εκείνη για την προκήρυξη, που θα τους βρείτε μπροστά σας και τώρα. Τότε η σκέψη που υπήρχε ήταν να γίνουν εσωτερικοί διαγωνισμοί μόνιμου προσωπικού, οι οποίοι θα ήταν με μοριοδότηση προϋπηρεσίας από αυτούς. Εδώ δημιουργείται μια άλλη κατάσταση. Όμως, πρέπει να διευκρινίσω στην περίπτωση αυτή και το θέμα τού τι γίνεται με αυτούς που μένουν απέξω αν μπορούν να συνεχίσουν τις συμβάσεις και επαναλαμβάνω, το μεγάλο ζήτημα τού γιατί μετά τη λήξη της πενταετίας δεν υπάγονται αυτοί και δεν μπορεί να τους δοθεί η δυνατότητα, παρά μόνο κατά εξαίρεση, για την υπαγωγή στο προσωπικό αυτό.
Τέλος, πρέπει να διορθώσετε οπωσδήποτε την παράγραφο 8, που λέτε «πυροσβέστες πενταετούς θητείας απόφοιτοι λυκείου, οι οποίοι κατά τον χρόνο πρόσληψής τους δεν είχαν υπερβεί το 35ο έτος της ηλικίας, μπορούν να ζητήσουν, αντί της ανανέωσης της θητείας» κ.λπ.. Γιατί οι απόφοιτοι λυκείου; Έχετε μέσα στους εποχιακούς και αποφοίτους Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.. Να το διευκρινίσετε. Έτσι όπως το έχετε καταλαβαίνω πώς το λέτε, αλλά τουλάχιστον να λέτε «πυροσβέστες πενταετούς θητείας τουλάχιστον εφόσον έχουν…». Δηλαδή, να αφήσετε ανοιχτό και αυτό το ενδεχόμενο. Μη με παρεξηγήσετε, αλλά έχω δει κάτι ερμηνείες από δικαστήρια απίστευτες. Σου λέει, «αφού λέει λύκειο, θέλει λύκειο, δεν εννοεί, δηλαδή, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης». Πρέπει να τονίσουμε ότι εννοούμε ότι αυτό είναι «τουλάχιστον».

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ (Ν.Δ):
Διαβάζοντας τη διάταξη αυτή, κυρίως μετά την τροποποίηση, γεννάται ένα ερώτημα. Πόσες είναι συνολικά οι οργανικές θέσεις του Πυροσβεστικού Σώματος; Αν θυμάμαι καλά, την περασμένη φορά είχατε πει 4.151, που σημαίνει, πρακτικά - αν κάνω λάθος, διορθώστε με όταν πάρετε το λόγο - ότι τελείωσε πια κάθε πρόσληψη στο Πυροσβεστικό Σώμα. Δηλαδή, για 5 χρόνια το Πυροσβεστικό Σώμα δε θα ανανεωθεί σε καμία κατηγορία, είτε σε επίπεδο πυροσβεστών, υπαξιωματικών, και αξιωματικών κ.λπ.. Έχει τελειώσει αυτή η ιστορία.
Αν είναι έτσι, υπάρχει σοβαρό θέμα, διότι πιστεύω ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντικατασταθεί η στελεχιακή δομή του Πυροσβεστικού Σώματος, που έχει να επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό έργο, πέρα από τη δασοπυρόσβεση και στους άλλους τομείς της δημόσιας διοίκησης και της προστασίας του ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος. Θα προκύψει πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Συμφωνώ απολύτως με την επισήμανση του κ. Σκυλλάκου, ότι θα αποβεί σε βάρος και της ποιότητας συγκρότησης του Πυροσβεστικού Σώματος, κυρίως σε επίπεδο στελεχών. Είναι ένα σώμα με δομή ή άλλης μορφής, με ιεραρχία, αξιωματικούς κ.λπ.. Τι θα γίνει τελικά; Δηλαδή, για τα προσεχή 5 χρόνια δε θα γίνει καμία πρόσληψη, ούτε καν με βάση τον κανόνα 5 αποχωρήσαντες προς 1 διοριζόμενο, που λέει η Κυβέρνηση;
Κάνω και μια άλλη σκέψη. Ας πούμε ότι στα 5 χρόνια ο τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κάνει και άλλη ανανέωση και δεν έχουν αυξηθεί οι οργανικές θέσεις. Τι θα γίνει με το Πυροσβεστικό Σώμα; Μπορείτε να μου δώσετε μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα; Αυτό δεν είναι μόνο σε βάρος της ποιότητας της στελέχωσης, αλλά εδώ βλέπουμε ότι θα υπάρχει και ένα πάγωμα. Δεν ξαναμπαίνει άνθρωπος στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ από πλευράς στελεχών από τις σχολές από τις οποίες βγαίνουν. Πώς προσλαμβάνονται οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος; Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα για μένα. Θα έπρεπε να βρείτε έναν άλλον τρόπο να το αντιμετωπίσετε. Εγώ και η Ν.Δ. δεν είμαστε αντίθετοι στην επίλυση του σοβαρού αυτού κοινωνικού προβλήματος, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο.
Εκτιμώ ότι με τη δυνατότητα που υπάρχει με την παράγραφο 2, ότι μπορεί να ανανεώνεται, στην ουσία, δίνετε μια πρόσκαιρη λύση και κυρίως με ανθρώπους οι οποίοι, σε κάθε περίπτωση, δεν προορίζονται μόνο για δασοπυρόσβεση, όπως διαβάζω στην παράγραφο 9, αλλά θα πληρούν και άλλες ανάλογες υπηρεσιακές ανάγκες. Στην ουσία, δηλαδή, τελειώνει οποιαδήποτε στελέχωση με άνδρες και γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος με άλλες διαδικασίες πλην των ανθρώπων αυτών των οποίων, σε κάθε περίπτωση, θα έπρεπε να λυθεί το πρόβλημα. Δυσκολεύομαι να ψηφίσω μια τέτοια διάταξη. Δεν γνωρίζω τι λέει η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος. Ο αρχηγός και οι επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν ερωτηθεί γι' αυτό, κ. Υφυπουργέ; Ποια είναι η άποψή τους; Διότι, προφανώς, γνωρίζουν καλύτερα και από εμάς και από εσάς τις επιχειρησιακές και τις γενικότερες ανάγκες αυτού του Σώματος. Έχουμε συνειδητοποιήσει τι θα συμβεί εδώ; Ήθελα να κάνω αυτή την παρατήρηση και περιμένω την απάντησή σας.

ΜΑΡΙΑ ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ (ΠΑ.ΣΟ.Κ):
Πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι αναδιατυπώσεις που έφερε ο κ. Υπουργός είναι σωστές. Έχει λάβει υπόψη όλες τις παρατηρήσεις μας και αυτό είναι ένα αποτέλεσμα διαλόγου που έγινε και τις προηγούμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής μας, αλλά, βέβαια και της καλής πρόθεσης του Υπουργού να δεχτεί τις προτάσεις των βουλευτών και των εκπροσώπων των εποχιακών, ιδίως, πυροσβεστών. Γι' αυτό θα πρέπει ορισμένες φορές και οι βουλευτές, ανεξαρτήτως κομμάτων, να λέμε και ένα μπράβο όταν, πράγματι, οι υπουργοί μάς ακούν και φέρνουν σωστές αναδιατυπώσεις. Παρόλα αυτά, κ. Υπουργέ, το άρθρο 15 λύνει, σε μεγάλο βαθμό, έτσι όπως αναδιατυπώθηκε, το πρόβλημα των εποχιακών πυροσβεστών, οι οποίοι, ομολογουμένως, είναι για πολλά χρόνια δέσμιοι. Οι άνθρωποι δούλευαν εποχιακοί και, ουσιαστικά, εκτελούσαν χρέη μονίμων πυροσβεστών.
Στο άρθρο 15 έχω να κάνω δύο παρατηρήσεις, τις οποίες πιστεύω ότι θα λάβετε και αυτές υπ' όψιν. Στην τρίτη σειρά, μετά το «κατέχουν», πρέπει να προστεθεί η λέξη «τουλάχιστον», ώστε να γίνει «τουλάχιστον απολυτήριο ή τίτλο υποχρεωτική εκπαίδευσης». Δεύτερον, εκεί που λέτε «το ανώτερο όριο ηλικίας των ανωτέρω εποχιακών πυροσβεστών αυξάνεται μέχρι και το 54ο έτος», πιστεύω ότι μπορεί να πάει μέχρι το 56ο, διότι είναι μία πενταετία, για να πάρουν οι άνθρωποι τη σύνταξή τους. Από τη λίστα που έχω εδώ από το Πυροσβεστικό Σώμα, οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί το 1955 και το 1956 είναι 79.
Μέσα σε αυτά στους 79, είναι και «γιωτάδες» και αυτοί που έχουν προβλήματα με ποινικά μητρώα. Αλλά θα κατεβαίνουν γύρω στα πενήντα άτομα. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας παρακαλέσω, να εξαντλήσετε όλα τα όρια που έχετε, προκειμένου και αυτοί να προσληφθούν. Από εκεί και πέρα, εάν τώρα δεν το αλλάξετε, να προβλεφθεί τουλάχιστον, ρητά, ότι αυτοί θα προσλαμβάνονται ως εποχικοί, μέχρι τη σύνταξή τους. Αυτό δεν αναφέρεται εδώ και όπως έχουν ζητήσει και άλλοι συνάδελφοί, νομίζω ότι θα πρέπει να προβλεφθεί, διότι έχουμε ένα χρέος απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους και βέβαια, ως Υπουργοί και εσείς και εμείς ως Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, πρέπει αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός, ότι αυτή η αδικία πρέπει να εξαλειφθεί, νομίζω ότι αν και αυτό προβλεφθεί, θα είμαστε ακόμα καλύτερα.
Επίσης, χαίρομαι, που στην παράγραφο 5, του άρθρου 15, αλλάξατε και βάλατε με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, διότι με το Προεδρικό διάταγμα, θα κάνατε αρκετό καιρό. Εδώ όμως θα πρέπει να δείτε, στην απόφασή σας, να δώσετε περισσότερα μόρια σε αυτούς που είναι ήδη και υπηρετούν ως εποχικοί πυροσβέστες, διότι με την ανεργία που υπάρχει σήμερα, θα έρθουν πάρα πολλά άτομα, νέα παιδιά, να καταθέσουν αιτήσεις και θα μένουν πάλι από έξω οι εποχικοί. Δηλαδή αυτό θα πρέπει να το κατοχυρώσετε και είμαι σίγουρη, διότι αυτή είναι η πρόθεσή σας. Να βγάλουμε τους εποχικούς.
Επίσης ένα άλλο θέμα που θα ήθελα να θέσω κύριε Υπουργέ, σχετικά με τους συνοριοφύλακες, οι οποίοι έχουν γίνει αστυφύλακες, να μην ισχύουν για αυτούς οι περιορισμοί της πενταετίας, που αφορούν στις μεταθέσεις τους, όταν είναι γονείς και έχουν από τρία παιδιά και πάνω. Έχω δει πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Άνθρωπος που υπηρετεί στον Έβρο και η οικογένειά του είναι στην Κρήτη, με τρία και τέσσερα παιδιά και ανεβοκατεβαίνει συνέχεια και τα λεφτά του πάνε στην Ολυμπιακή και στην Aegean. Δηλαδή για αυτούς τους ανθρώπους, που έχουν τα προβλήματα, θα μπορούσατε να βάλετε ένα χρόνο. Μόλις έχουν γίνει, από συνοριοφύλακες, αστυφύλακες και έχουν υπηρετήσει δύο χρόνια, αυτό το δόκιμο χρόνο, να μην ισχύουν για αυτούς οι περιορισμοί. Δηλαδή είναι ένα χρόνο. Δηλαδή, πρέπει να κάνει τέσσερα χρόνια ακόμα ο άνθρωπος, για να κατέβει. Και πρέπει να είναι και άλλοι τέτοιοι.
Εγώ, όταν συζητήθηκε το νομοσχέδιο αυτό στη Βουλή, είχα τοποθετηθεί και είμαι υπέρ του να μείνουν οι συνοριοφύλακες στα σύνορα, αλλά τέτοιες περιπτώσεις, όμως, που έχουμε οικογενειακά προβλήματα, πρέπει να τα δούμε και ευελπιστώ ότι θα το κάνετε, γνωρίζοντας και την ευαισθησία σας, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τις οικογένειες. Αυτό το προτείνω και πιστεύω ότι ο Υπουργός και εσείς κύριε Υφυπουργέ, θα το δείτε με κατανόηση.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ (ΠΑ.ΣΟ.Κ):
Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Θα είμαι πάρα πολύ σύντομος, διότι σε πολλές από τις παρατηρήσεις που είχα, έχω καλυφθεί από τους προηγούμενους συναδέλφους. Θεωρώ πως στο άρθρο 15, έγινε η καλύτερη δυνατή δουλειά που μπορούσε να γίνει και θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θα μπορέσουμε, δηλαδή, αυτή η αδικία που υπήρχε μέχρι σήμερα, να καλυφθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό της. Από τους τέσσερις ήμισυ - πέντε χιλιάδες εποχικούς, οι τέσσερις χιλιάδες, περίπου, να καλυφθούν. Προφανώς, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, που μπορεί ο καθένας να πει και να ξε - (?), είτε από εδώ, είτε από εκεί και να υπάρχουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις. Σε εκείνο που θα πρέπει να επιμείνουμε περισσότερο και ήθελα να επιμείνω, είναι ιδιαίτερα στους εποχικούς, που έχουν τελειώσει το Λύκειο ή κάποια σχολή ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που πιστεύω, πως αυτοί είναι και η ανανέωση του πυροσβεστικού σώματος. Αυτοί, στους οποίους αναφέρθηκαν και οι συνάδελφοί της Νέας Δημοκρατίας, προηγουμένως.
Θα πρέπει όμως για αυτούς, μέχρι να έρθει ο χρόνος διορισμού τους, σήμερα είναι στο 34ο ή 35ο έτος της ηλικίας τους. Μέχρι να προσληφθούν, μπορεί να έχουν περάσει το 35ο έτος της ηλικίας τους. Τι γίνεται με αυτούς; Δηλαδή, ο χρόνος υπολογίζεται από την ψήφιση του νόμου; Το ένα μου ερώτημα είναι αυτό. Και το δεύτερό μου ερώτημα, είναι αυτό που είπε η συναδέλφισσα, η κυρία Σκραφνάκη, διότι πολλές φορές τα παράδοξα στη Δημόσια Διοίκηση συμβαίνουν. Ζητείται μια θέση, που να έχει τελειώσει, να είναι υποχρεωτικής εκπαίδευσης, καταθέτεις το απολυτήριο του Λυκείου και σε βγάζουν εκτός του διαγωνισμού. Άρα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση, που υπάρχει είτε στην παράγραφο 3, είτε σε άλλες παραγράφους, που λέει τίτλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης, να κατέχουν, τουλάχιστον, απολυτήριο τίτλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης, για να μπορεί να συμπεριλάβει μέσα, που είναι ευκόλως εννοούμενο, προφανώς και του Λυκείου, αλλά και απολυτήριο άλλης σχολής ή και πτυχίο ακόμη.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ (ΠΑ.ΣΟ.Κ):
Καταρχήν στο άρθρο 15, εγώ χαιρετίζω τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, την οποία θεωρώ υψίστου κύρους, διότι επιτέλους η πολιτεία ανταποκρίνεται σε ένα αίτημα χρόνιο, ανθρώπων, οι οποίοι δίνουν και την ψυχή τους και τη ζωή τους, πολλές φορές, για τα δάση, για τις πυρκαγιές και είναι δίπλα στον πολίτη και επιτέλους, κάποια στιγμή, θα έπρεπε και αυτοί να τακτοποιηθούν, όπως λέμε. Επίσης, με τη διάταξη του άρθρου 15, μιλάμε καθαρότατα για σύσταση ιδιαίτερου σώματος. Δεν λέμε ότι καταργείται το πυροσβεστικό σώμα ή ότι καλύπτεται μόνο από τους εποχικούς και είναι καθαρότατη πιστεύω η διατύπωση αυτή, στην παράγραφο 1.
Όσον αφορά στην παράγραφο 8, πιστεύω καιρό ότι πρέπει να πούμε πράγματι, έστω με τη μορφή της νομοτεχνικής βελτίωσης, οι πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, τουλάχιστον οι απόφοιτοι Λυκείου, οι οποίοι κατά το χρόνο πρόσληψής τους, δεν θα είχαν υπερβεί, μπορούν να ζητήσουν την ανανέωση της θητείας τους, να ενταχθούν στο μόνιμο πυροσβεστικό, με το βαθμό του πυροσβέστη, εφόσον κριθούν ικανοί και ούτω καθεξής. Να προσθέσουμε δηλαδή, τη λέξη «τουλάχιστον». Επίσης, πιστεύω, ότι επειδή στο άρθρο 11, δεν προβλέπεται η προαγωγή τους, των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, βαθμολογικά, θα πρέπει να δοθεί τουλάχιστον η δυνατότητα, όπως και στα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας, να μην αποκλείονται όσοι έχουν τα προσόντα και τη δυνατότητα να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις, μέσω πανελλαδικών, ώστε να επιτυγχάνουν θέσεις αξιωματικών. Δηλαδή, αδιακρίτως του αν είναι μέσα στην πενταετή θητεία ή όχι. Κατά τα λοιπά, πιστεύω, ότι είναι ένα νομοσχέδιο που λύνει ζητήματα, που εξασφαλίζει σιγουριά και παρέχει, τέλος πάντων, την ασφάλεια σε αυτούς τους ανθρώπους, που δεν ήξεραν, τελειώνοντας η σύμβασή τους, τι θα τους ξημερώσει.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΟΘΩΝΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη):
Εγώ, κύριε Πρόεδρε, επειδή έγιναν πολλές παρατηρήσεις και νέες παρατηρήσεις, από συναδέλφους όλων των κομμάτων, να κάνω μερικά σύντομα σχολεία, αφού επισημάνω ότι είναι ιδιαίτερα θετικό για εμάς, για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ότι πολλοί, θα έλεγα, συντριπτικά, οι περισσότεροι συνάδελφοι όλων των κομμάτων, αναγνωρίζουν ότι με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, δίνεται τέλος σε μια κατάσταση εργασιακής ανασφάλειας και ταλαιπωρίας, χιλιάδων ανθρώπων, που για πάρα πολλά χρόνια, όλοι μας και εμείς και οι προηγούμενοι συνάδελφοί μας στο Υπουργείο και οι προ – προηγούμενοι και σε βάθος, τουλάχιστον δεκαετίας, αλλά και η αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και η αντίστοιχοι υπεύθυνοι όλων των κομμάτων, έχουμε καταλάβει και το πρόβλημά τους και την αγωνία τους και θεωρητικά, όλοι είχαμε συμφωνήσει ότι, κάποια στιγμή, πρέπει να δοθεί μια βιώσιμη, ρεαλιστική, πάγια λύση σε αυτό το πρόβλημα.
Αυτή η ώρα ήρθε τώρα και χαίρομαι που το αναγνωρίζουν οι συνάδελφοι όλων των κομμάτων, θέλω να επισημάνω ότι αυτό είναι κατάκτηση των ίδιων και των αγώνων τους και ανταπόκριση, θα έλεγα, του πολιτικού συστήματος συνολικότερα με πρωτοβουλία της σημερινής Κυβέρνησης και ως τέτοιο εμείς το αντιλαμβανόμαστε, δεν είμαστε εδώ για να θριαμβολογήσουμε ή να μονοπωλήσουμε την τακτοποίηση αυτών των ανθρώπων.
Σε ό,τι αφορά τις παρατηρήσεις που ακούστηκαν, κατ’ αρχήν, σε κάποιες παρατηρήσεις που αναφέρονται, κάποιοι από τους εποχικούς σήμερα ότι συνεχίζουν τις σπουδές τους σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, κάποιοι είναι 35 και 8 μήνες ή 54 και 6 μήνες κ.ο.κ., πρέπει να είναι σαφές ότι τα προβλεπόμενα όρια ηλικίας, οι προβλεπόμενοι τίτλοι σπουδών, τα οποία θα καταλήξουν ως τελική διατύπωση στο νομοσχέδιο, θα ισχύουν κατά την ημερομηνία της προκήρυξης και δεν είναι κάτι, το οποίο θα μπορεί να μεταβάλλεται κατά το επιθυμητό ή κατά τις συγκεκριμένες αναγκαιότητες που ορισμένες κατηγορίες θέλουν
Σε ό,τι αφορά τη διατήρηση του θεσμού των εποχικών, εγώ θέλω να πω, ότι οι εποχικοί πυροσβέστες, πάντα συνεκτιμάται ο αριθμός τους και η διάρκεια της απασχόλησής τους, με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος και αυτό επίσης θα γίνει μετά την προκήρυξη, πρόσληψη των πυροσβεστών 5ετούς υποχρέωσης, όπου με βάση τον αριθμό που θα προσληφθούν, που έχει προσδιοριστεί, την κατανομή τους και την τοποθέτησή τους, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, το ίδιο το Αρχηγείο θα εισηγηθεί πόσοι και ποιοι από τους εποχικούς πυροσβέστες που θα έχουν μείνει εκτός της συγκεκριμένης ρύθμισης και για πόσο διάστημα είναι αναγκαίοι, ούτως ώστε να υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα και η οποία, εν τέλει, είναι το ζητούμενο.
Σε ό,τι αφορά τις οργανικές θέσεις του Πυροσβεστικού Σώματος και μια σειρά παρατηρήσεων που έγιναν, κυρίως από το συνάδελφο, τον κ. Αποστολάκο, η ρύθμιση αυτή, ήταν παράλειψή μου που δεν το τόνισα εξ αρχής, δεν έρχεται μόνο να ικανοποιήσει ένα δίκαιο αίτημα, όπως όλοι αναγνωρίζουμε, των εποχικών πυροσβεστών. Έρχεται σε μια πολύ συγκεκριμένη συγκυρία να «αιμοδοτήσει» το Πυροσβεστικό Σώμα με 4.000 άτομα, νέο προσωπικό, από το οποίο ένα μέρος, πράγματι, θα προσδιοριστεί με τη διαδικασία υπουργικής απόφασης, δηλαδή, εάν θα είναι 10% ή 20%, δηλαδή, με 400 ή 600 άτομα νέοι κάτω των 29 ετών, εξ ιδιωτών, απόφοιτοι λυκείου, ερχόμαστε σε μια συγκυρία που όλοι αντιλαμβανόμαστε, ότι το Πυροσβεστικό Σώμα, δεν θα μπορούσε να προσλάβει με την κάλυψη των οργανικών του θέσεων τόσα άτομα για τα επόμενα 10 χρόνια. Νομίζω, ότι 4.000 κενές οργανικές θέσεις του Πυροσβεστικού Σώματος είναι καμία δεκαριά χρόνια πίσω με οριακές αυξομειώσεις. Σήμερα, αφήνουμε 159 από αυτές τις θέσεις, εκτός του 4.000, υπολογίζονται περίπου 300 συνταξιοδοτήσεις μέσα στο 2011, άρα, έχεις το περιθώριο, υπό την θέση ότι η οικονομική συγκυρία, το 1 προς 5 επέτρεπαν ή θα επιτρέπουν στο Πυροσβεστικό Σώμα, εμάς αυτό είναι η επιδίωξή μας σε συγκεκριμένες κατηγορίες, ειδικότητες, εξειδικεύσεις να πάρει 200 ή 300 ανθρώπους τη χρονιά, θα μπορεί να τους πάρει, αλλά σας ζητώ να ανατρέξουμε μαζί στο πρόσφατο ιστορικό και στην εκτίμηση του παρόντος και του μέλλοντος, να δούμε αν κρατάμε, όπως θα είδατε και το 50% των κενών οργανικών θέσεων, εκτός της λίστας 5ετούς, άρα, στο Πυροσβεστικό Σώμα κάθε χρόνο θα δημιουργείται ένα απόθεμα οργανικών θέσεων, που θα μπορούν να καλυφθούν και μακάρι να υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο, να υπάρχουν προκηρύξεις. Αυτό είναι το θέμα μας, και όχι η συγκεκριμένη ρύθμιση.
Ο κ. Παυλόπουλος έκανε κάποιες σωστές επισημάνσεις. Σε ό,τι αφορά τον περιορισμό του αριθμού που βάλαμε, έχει υπάρξει συγκεκριμένη συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών. Η προβλεπόμενη υπουργική απόφαση, κύριε Παυλόπουλε, επειδή μιλήσατε για χρονοδιαγράμματα, η πρόθεσή μας, εάν θέλετε μπορούμε να το διατυπώσουμε και στο νομοσχέδιο εντός μηνός από την ψήφιση του παρόντος νόμου. Γιατί και το ότι κάναμε την αλλαγή που είπατε, θα ήθελα να το ξανασκεφθείτε, γιατί μπορεί να αδικεί τις προθέσεις σας, να ερμηνευτεί, ίσως, ως μια προσπάθεια να φέρετε εμπόδια σε μια ρύθμιση που ξέρετε ότι πάρα πολλοί απλοί, ταλαιπωρημένοι άνθρωποι τη θέλουν. Την αντισυνταγματικότητα που είπατε στην Ολομέλεια, η πρόθεσή μας και μόνο ήταν, αν είναι δυνατόν, να επισπεύσουν τις προβλεπόμενες ενέργειες μέχρι την προκήρυξη. Γι’ αυτό αλλάξαμε το π.δ..
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι τρεις μέρες διαφορά.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΟΘΩΝΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Δεν είναι τρεις μέρες διαφορά.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ μου, με συγχωρείτε πάρα πολύ, όταν στο Σ.τ.Ε., λόγω του επείγοντος, θέσεις προθεσμία, δηλαδή, όπως θα βγάλετε το σχέδιο της απόφασης και πείτε στο Σ.τ.Ε., παρακαλώ με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, τρεις μέρες κάνει το Σ.τ.Ε., να σας δώσει και τη γνώμη του για να είστε εντάξει από πλευράς συνταγματικότητας. Η μοριοδότηση δεν είναι απλό πράγμα. Αν θα πέσουν αιτήσεις ακυρώσεως, θα έχουμε προβλήματα, ενώ αν έχει προηγηθεί η επεξεργασία, θα είναι ένας θώρακας. Το λέω για εσάς και όχι για μένα. Αν πάτε στο πέμπτο τμήμα και πείτε στον κ. Μεμουδάκο, είναι επείγον, θα το έχετε σε τρεις μέρες.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΟΘΩΝΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Η τελευταία παρατήρηση που θέλω να κάνω, είναι επάνω στην παρατήρηση που έκανε ο κ. Σκυλλάκος και ο κ. Δρίτσας σε σχέση με τη δυνατότητα αυξομείωσης των συνιστώμενων θέσεων πυροσβεστών 5ετούς υποχρέωσης και να σας πω, ότι αυτό είναι εκ των πραγμάτων, αναπόφευκτο πέρα από δυσπιστίες ή δίκη προθέσεων που μπορεί να κάνει κανείς, το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς στην 5ετία θα γίνουν μόνιμοι, έχεις μια επιλογή. Αν αυτές τις θέσεις, στη βάση του προβληματισμού που βάζει ο κ. Αποστολάκος, μετά από 5 χρόνια σε ένα άλλο τελείως διαφορετικό πολιτικοοικονομικό περιβάλλον, θα επιλέξεις εάν από τους 4.000 μονιμοποιηθούν οι 1.000, θα τους πάρεις κατά 50% πάλι ως 5ετούς ή κάποιους θα πάρεις με προκήρυξη για αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, δηλαδή, δεν μπορεί να είναι κάτι ανελαστικό, το οποίο δεν θα υπάρχει δυνατότητα και μετά από π.δ., κατόπιν πρότασης του Υπουργού Οικονομικών με του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αυτό να το ρυθμίζει κανείς με βάση τις αναγκαιότητες και τα δεδομένα που υπάρχουν στη κάθε εποχή.


Συνάδελφοι μετά την ανάγνωση των πρακτικών και αφού λάβετε υπ' όψη τις παρατηρήσεις των βουλευτών πάνω στο σ/ν, βγάλτε τα συμπεράσματα σας.
Δείτε τις παγίδες που κρύβονται σχετικά με το εργασιακό μας μέλλον, είτε αυτό είναι ως πυροσβεστών 5ετους υποχρέωσης είτε είναι ως συμβασιούχων.
* Οι 5ετους υποχρέωσης δεν εξασφαλίζουν εργασία μέχρι τη συνταξιοδότηση τους.
* Οι τωρινοί συμβασιούχοι πετιούνται στο δρόμο.


Συνάδελφοι, γι' αυτή την εργασιακή αποκατάσταση αγωνιζόμασταν;
Και μάλιστα με τους μισούς συναδέλφους άνεργους;

ikaria
ikaria
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 2253
Reputation : 104
Ημερομηνία εγγραφής : 10/10/2009
Ηλικία : 62

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης