Συμβασιούχος Πυροσβέστης
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Νοέμβριος 2024
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Ημερολόγιο Ημερολόγιο


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΜΑΧΙΜΩΝ - ΟΔΗΓΩΝ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Πήγαινε κάτω

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΜΑΧΙΜΩΝ - ΟΔΗΓΩΝ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Empty ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΜΑΧΙΜΩΝ - ΟΔΗΓΩΝ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Δημοσίευση  ikaria Πεμ 08 Μαρ 2012, 19:44

Στην ανάρτηση με τίτλο «Μισθολόγιο Π.Π.Υ» ανέφερα πως «Οι μάχιμοι θα ανήκουν στην κατηγορία Υ.Ε και οι οδηγοί θα ανήκουν στην κατηγορία Δ.Ε.»
Στην πραγματικότητα υπάρχει τεράστιο κενό νόμου σχετικά με το τι κατηγορίας υπάλληλοι θα είναι οι μάχιμοι και οι οδηγοί.
Εξηγούμαι:
Την κατάταξη ενός υπαλλήλου σε κατηγορία (Υ.Ε – Δ.Ε – Τ.Ε – Π.Ε) την καθορίζει η θέση που προκηρύσσεται και βάσει της θέσης, καθορίζονται και οι απαιτούμενοι τίτλοι σπουδών.

1. Θέσεις της κατηγορίας ΥΕ είναι εκείνες, για τις οποίες ως τυπικό προσόν διορισμού ορίζεται απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή ισοδύναμης κατώτερης τεχνικής σχολής.
2. Θέσεις της κατηγορίας ΔΕ είναι εκείνες, για τις οποίες ως τυπικό προσόν διορισμού ορίζεται απολυτήριος τίτλος ή πτυχίο σχολής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή άλλου ισότιμου σχολείου.

(άρθρο 77, παρ. 1 και 2 του ν. 3528/2007).

1. Η κατάταξη των θέσεων κάθε κατηγορίας σε κλάδους, οι ειδικότητες των κλάδων, η κατανομή των θέσεων κάθε κλάδου ανά ειδικότητα και τα κατά το άρθρο 77 του παρόντος τυπικά προσόντα διορισμού σε θέσεις κάθε κλάδου καθορίζονται με τους οικείους οργανισμούς. Εάν οι οργανισμοί δεν προβλέπουν κατανομή των θέσεων ανά ειδικότητα ο αριθμός των υπαλλήλων που διορίζονται από κάθε ειδικότητα καθορίζεται με την προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων του οικείου κλάδου.
2. Με τους οργανισμούς μπορεί να καθορίζονται και πρόσθετα ειδικά τυπικά προσόντα διορισμού σε θέσεις κάθε κλάδου, καθώς και οι τίτλοι σπουδών ή άλλα έγγραφα με τα οποία αποδεικνύεται η συνδρομή τους.

(άρθρο 78, παρ. 1 και 2 του ν. 3528/2007)

Στην προκήρυξη των Π.Π.Υ και μόνο για τους υποψήφιους της κατηγορίας εποχικών, δεν προκηρύχτηκαν θέσεις που να ανήκουν σε συγκεκριμένη κατηγορία και κλάδο:
«Π ρ ο κ η ρ ύ σ ο υ μ ε, διαγωνισμό για πρόσληψη στο Πυροσβεστικό Σώμα τεσσάρων χιλιάδων (4000) Πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης οι οποίοι θα καταλάβουν ισάριθμες επί θητεία οργανικές θέσεις.»

Κανένας διαχωρισμός σε ειδικότητες για τους 3.400 της κατηγορίας εποχικών.
Γενικά, προσλαμβάνονται 3.400 Π.Π.Υ.
Στους 600 της κατηγορίας των πολιτών, το 60% (360) ήταν θέσεις οδηγών και το 40% (240) ήταν γενικά και αόριστα θέσεις Π.Π.Υ.

Σε ποια κατηγορία και κλάδο ανήκουν οι Π.Π.Υ;
Γνωρίζει κανένας να μας πει;
Το μόνο σίγουρο που έχουμε είναι οι οδηγοί: είναι υπάλληλοι κατηγορίας Δ.Ε και κλάδου οδηγών (Δ.Ε Οδηγών).
Για τους μάχιμους γνωρίζουμε;
Όχι!!!
Σε ποια κατηγορία και ποιο κλάδο υπαλλήλων θα ενταχτούν;

Όταν προκηρύχτηκαν οι 5.500 θέσεις εποχικών (2003), η προκήρυξη ανέφερε σαν ειδικότητες:
• Εργάτης πυρόσβεσης – διάσωσης
• Οδηγός πυροσβεστικών οχημάτων
Από τις ειδικότητες και μόνο ο καθένας καταλάβαινε πως οι θέσεις των μαχίμων θα ήταν θέσεις Υ.Ε και οι θέσεις των οδηγών θα ήταν θέσεις Δ.Ε.
Και αυτό γιατί, οι εργάτες αναγκαστικά είναι υπάλληλοι κατηγορίας Υ.Ε και μόνο, ενώ οι οδηγοί είναι υπάλληλοι κατηγορίας Δ.Ε και μόνο.
Άσχετα από το κατατιθέμενο απολυτήριο (Γυμνασίου ή Λυκείου) οι εργάτες εντάσσονται στην κατηγορία Υ.Ε και οι οδηγοί στην κατηγορία Δ.Ε.
Ακόμη και αν ένας εργάτης διαθέτει απολυτήριο Λυκείου, θα καταλάβει θέση Υ.Ε (που σημαίνει προσόντα απολυτηρίου Γυμνασίου) επειδή η θέση του εργάτη (δυστυχώς) δεν προβλέπεται και για Δ.Ε.
(Στην προκήρυξη για τους 5.500 εποχικούς δεν απαιτούνταν η κατάθεση απολυτηρίου τίτλου σπουδών καθώς τα κριτήρια επιλογής ήταν «κοινωνικά», αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία)
Έτσι, οι εργάτες πυρόσβεσης – διάσωσης λαμβάνουν τις αποδοχές του Υ.Ε και οι οδηγοί τις αποδοχές του Δ.Ε.
Διαβάζοντας διάφορες προκηρύξεις θέσεων βλέπουμε πως η ειδικότητα των οδηγών αναφέρεται (αποκλειστικά και μόνο) σαν Δ.Ε οδηγών.
Είναι απαραίτητο το απολυτήριο Λυκείου για την πρόσληψη ως οδηγός;
Όχι.
Το απολυτήριο Λυκείου είναι κύριο προσόν.
Υπάρχει όμως και το επικουρικό προσόν:

«ΠΡΟΣΟΝΤΑ Β΄ ΕΠΙΚΟΥΡΙΑΣ:
(Εφόσον οι θέσεις δεν καλυφθούν από υποψηφίους με τα ανωτέρω προσόντα)
α) Απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψηφίους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου) ή ισοδύναμος απολυτήριος τίτλος κατώτερης Τεχνικής Σχολής του Ν.Δ. 580/1970 ή απολυτήριος τίτλος Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του άρθρου 1 του Ν. 2817/2000 της ημεδαπής ή άλλος ισότιμος τίτλος της αλλοδαπής και αντίστοιχη εμπειρία τουλάχιστον τριών (3) ετών, μετά την απόκτηση της άδειας οδήγησης αυτοκινήτου.
»
(απόσπασμα από προκήρυξη πρόσληψης οδηγών Δ.Ε στο Δήμο Ρόδου)

Είδαμε λοιπόν πως είναι δυνατό να προσληφτούν ως οδηγοί Δ.Ε ακόμη και όσοι δεν έχουν τα προσόντα υπαλλήλου Δ.Ε αλλά Υ.Ε.
Αυτοί λοιπόν οι οδηγοί θα λαμβάνουν τις αποδοχές Δ.Ε άσχετα αν έχουν τα προσόντα Υ.Ε, καθώς το κριτήριο της μισθοδοσίας είναι η ειδικότητα τους και όχι ο τίτλος σπουδών.

Πάμε στους μάχιμους.
Βλέπουμε πως δεν έχουν προκηρυχτεί εκτός των οδηγών (όπως ανάφερα και πιο πάνω) συγκεκριμένες (κατηγορίας και κλάδου) θέσεις.
Ποιας κατηγορίας και κλάδου υπάλληλοι θα είναι οι μάχιμοι;
Δεν υπάρχει ειδικότητα μάχιμου.
Αν λοιπόν οι μάχιμοι ενταχτούν στον κλάδο των εργατών πυρόσβεσης – διάσωσης (κατά το πρότυπο των συμβασιούχων πυροσβεστών) αυτοί αναγκαστικά θα είναι υπάλληλοι κατηγορίας Υ.Ε άσχετα από τον τίτλο σπουδών που κατέθεσαν.
Και αυτό γιατί η ειδικότητα (κλάδος) των εργατών είναι αποκλειστικά και μόνο κατηγορίας Υ.Ε.
Κι αυτό επειδή δεν υπάρχει κατηγορία Δ.Ε εργατών.

Διάβασα την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας σχετικά με το μισθολόγιο των Π.Π.Υ.
«Ο διαχωρισμός των εργαζομένων θα γίνει με βάση τον τίτλο σπουδών τους και όχι με ειδικότητες. Έτσι, ο διαχωρισμός σε ΥΕ και ΔΕ θα γίνει με βάση τον πραγματικό τίτλο σπουδών που ο καθένας κατέχει και που κατέθεσε στην προκήρυξη (απολυτήριο δημοτικού / γυμνασίου - λυκείου). Θα υπάρχουν δηλαδή οδηγοί ΥΕ και ΔΕ και μάχιμοι ΥΕ και ΔΕ, οι οποίοι και θα λαμβάνουν τις αντίστοιχες αποδοχές.»

Αναρωτιέμαι:
Υπάρχει πουθενά ειδικότητα (κλάδος) οδηγών κατηγορίας Υ.Ε;
Πως λοιπόν (και με βάση τα όσα προανέφερα) ένας οδηγός που θα έχει καταθέσει απολυτήριο Δημοτικού ή Γυμνασίου θα καταλάβει θέση Υ.Ε ειδικότητας (κλάδου) οδηγού (Δ.Ε), ενώ δεν υπάρχει;
Από την άλλη μεριά, πως ένας μάχιμος που έχει καταθέσει απολυτήριο Λυκείου θα καταλάβει θέση κατηγορίας Δ.Ε ειδικότητας (κλάδου) εργάτη (Υ.Ε), ενώ δεν υπάρχει;

Επίσης έχουμε το γεγονός των πολιτών: σε αυτούς, η κατοχή απολυτήριου τίτλου Λυκείου ήταν κύριο και απαραίτητο προσόν για τη συμμετοχή τους.
Δημιουργείται λοιπόν το εύλογο ερώτημα: πως είναι δυνατό να προκηρυχτούν θέσεις εργατών (Υ.Ε) και κύριο προσόν είναι η κατοχή τίτλου σπουδών που είναι απαραίτητος για θέση κατηγορίας Δ.Ε;
Μήπως για να λυθεί αυτό το πρόβλημα (το οποίο δεν θεωρώ παραφιλολογία, όπως η Ομοσπονδία απαξιωτικά αναφέρει στην ανακοίνωση της) γίνει κάποια «πατέντα»;

Ειλικρινά, με τα λίγα που ξέρω και ανάφερα, αναρωτιέμαι τι είδους λύση βρέθηκε.
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως, κανείς μέχρι τώρα δεν γνώριζε καθώς είχαν δημιουργηθεί πολλά ερωτήματα και κανείς υπεύθυνος δεν μπορούσε να τα λύσει ή τουλάχιστον να δώσει μια υποτυπώδη απάντηση.

Να βάλω ένα θέμα για σκέψη:
Οδηγός με απολυτήριο Γυμνασίου, που όπως ανέφερα και πιο πάνω θα λάμβανε τις αποδοχές του Δ.Ε οδηγού, σύμφωνα με τα γραφόμενα της Ομοσπονδίας θα λαμβάνει τις αποδοχές Υ.Ε, γεγονός που σημαίνει 88 ευρώ λιγότερα.
Από την άλλη θα αντιπροτείνει κάποιος πως οι μάχιμοι απόφοιτοι Λυκείου θα λαμβάνουν 88 ευρώ περισσότερα και δεν θα «ισοπεδώνονται» από την κατηγορία της θέσης Υ.Ε.
Θα μπορούσα να συμφωνήσω, αλλά θα μπορούσα να αντιπροτείνω για τους μάχιμους (και καθώς δεν υπάρχει τέτοια ειδικότητα) να εντάσσονταν σε κάποια που να είχε διαβαθμίσεις Υ.Ε και Δ.Ε.
Έτσι, με αυτό τον τρόπο ο καθένας «μάχιμος» ανάλογα με τον τίτλο σπουδών του θα λάμβανε και τις αντίστοιχες αποδοχές.

Υ.Γ
Να αναφέρω και το αυτονόητο:
Σε καμία περίπτωση δεν είμαι υπέρμαχος του, για οποιοδήποτε λόγο και με οποιοδήποτε τρόπο, μισθολογικού διαχωρισμού των συναδέλφων Π.Π.Υ.
Πόσο μάλλον μιας «ελιτίστικης» αντίληψης τίτλου σπουδών ή ειδικότητας.
Η ανάλυση που έκανα έγινε σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και πρακτικές της Δημόσιας Διοίκησης.
Βασίστηκα στους: ν. 3205/2003, ν. 3528/2007 και ν. 3584/2007.
ikaria
ikaria
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 2253
Reputation : 104
Ημερομηνία εγγραφής : 10/10/2009
Ηλικία : 62

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης