Συμβασιούχος Πυροσβέστης
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Απρίλιος 2024
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Ημερολόγιο Ημερολόγιο


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΩΝ Π.Π.Υ

Πήγαινε κάτω

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΩΝ Π.Π.Υ Empty ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΩΝ Π.Π.Υ

Δημοσίευση  ikaria Παρ 13 Απρ 2012, 10:14

Στα εκκαθαριστικά σημειώματα μισθοδοσίας μας, διαπιστώσαμε πως δεν αναγνωρίστηκε η προϋπηρεσία που είχαμε ως συμβασιούχοι, κάτι που θα μας κατέτασσε σε ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο από αυτό που τελικά μας κατέταξαν.
Όλοι ενταχτήκαμε στο εισαγωγικό κλιμάκιο ΣΤ της κατηγορίας Υ.Ε ή Δ.Ε, ανάλογα με τον απολυτήριο τίτλο (Δημοτικού - Γυμνασίου /Λυκείου) που καταθέσαμε.
Τι έγινε;
Ο ν. 4024/2011 στο άρθρο 6, παρ. 3 αναφέρει:
"Εισαγωγικός βαθμός για όλες τις κατηγορίες εκπαίδευσης προσωπικού είναι ο Βαθμός ΣΤ'".

Έτσι οι Υ.Ε είδαν τους βασικούς μισθούς τους να είναι (μικτά) αυτοί του κλιμακίου ΣΤ δηλαδή 780,00 ευρώ και οι Δ.Ε να είναι αυτοί του κλιμακίου ΣΤ, δηλαδή 858,00 ευρώ.
Δεν αναγνωρίστηκε η προϋπηρεσία που είχε ο καθένας σαν συμβασιούχος και που θα μας κατέτασσε σε τουλάχιστον κατά ένα κλιμάκιο ανώτερο.
Αυτό υποστήριζα και στην ανάρτηση μου «Μισθολόγιο Π.Π.Υ» (εδώ)
Διαβάσαμε επίσης την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας (10/4) με τίτλο «Ενιαίο Μισθολόγιο» (εδώ).
Γράφει σχετικά:
"Μετά από επικοινωνία της ΠΟΣΠΥΔ με το ΑΠΣ, αποσαφηνίστηκε ότι η προϋπηρεσία ως συμβασιούχων δεν θα προσμετρηθεί μισθολογικά στους ΠΠΥ. Μισθολογική αύξηση θα υπάρξει μετά από 2 έτη υπηρεσίας."

Τι συνέβη και δεν μας αναγνώρισαν την προϋπηρεσία;
Στο άρθρο 6, παρ. 4 του ν. 4024/2011 αναφέρεται:
"Οι υπάλληλοι που έχουν πριν το διορισμό ή την πρόσληψη τους αποδεδειγμένη προϋπηρεσία στο δημόσιο τομέα των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει διανυθεί με τα ίδια ή αντίστοιχα τυπικά προσόντα της κατηγορίας στην οποία ανήκουν κατά το χρόνο της ένταξης, μπορούν να την αναγνωρίσουν για τη βαθμολογική και μισθολογική τους ένταξη, μετά τη μονιμοποίηση τους ή τη συνέχιση της απασχόλησης τους, μέχρι επτά (7) έτη κατ’ ανώτατο όριο, ύστερα από ουσιαστική κρίση του υπηρεσιακού συμβουλίου.

Ως πραγματική δημόσια υπηρεσία νοείται κάθε υπηρεσία που έχει διανυθεί στο Δημόσιο, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ή σε Ο.Τ.Α., με σχέση εργασίας δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, καθώς και κάθε άλλη υπηρεσία που, με βάση ειδικές διατάξεις, αναγνωρίζεται ως πραγματική δημόσια υπηρεσία για βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη.
"

Και στην παράγραφο 5, αναφέρεται:
"Οι υπάλληλοι όλων των κατηγοριών διανύουν δοκιμαστική περίοδο δύο ετών, στο βαθμό που εισάγονται.
Μετά το πέρας της δοκιμαστικής αυτής περιόδου, ο υπάλληλος μονιμοποιείται ή συνεχίζει να απασχολείται εφόσον πρόκειται για προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου εφόσον:

α) στην έκθεση αξιολόγησης του εξασφαλίζει, με βάση τη βαθμολόγηση της απόδοσης του και της υλοποίησης της στοχοθεσίας, καθώς και τη βαθμολόγηση των λοιπών κριτηρίων αξιολόγησης στο σύστημα αξιολόγησης όπως προβλέπεται από τις διατάξεις των παραγράφων 3, 4 και 5 του άρθρου 7 του παρόντος νόμου, βαθμολογία μεγαλύτερη της βάσης και

β) κριθεί από το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο επιτυχής η δοκιμαστική του υπηρεσία.

Εφόσον ο δόκιμος υπάλληλος μονιμοποιηθεί, προάγεται στο Βαθμό Ε, με την επιφύλαξη της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου.
"

Δηλαδή η προϋπηρεσία μας θα αναγνωριστεί μετά από δύο χρόνια από την ημερομηνία του διορισμού μας, στις 10/2/2014.
Με αυτό τον τρόπο έχουμε απώλεια της τάξης των 78,00 ευρώ για τους Υ.Ε και 86,00 ευρώ για τους Δ.Ε, για όσους έχουν προϋπηρεσία σαν συμβασιούχοι από το 2005.
Για όσους έχουν μεγαλύτερη προϋπηρεσία σαν συμβασιούχοι, η απώλεια είναι μεγαλύτερη.
(Ενδεικτικά:
* Όποιοι έχουν προϋπηρεσία από το 2000 και είναι κατηγορίας Υ.Ε χάνουν 95,00 ευρώ ενώ οι Δ.Ε χάνουν 105,00 ευρώ το μήνα.
* Όποιοι έχουν προϋπηρεσία από το 1998 και είναι κατηγορίας Υ.Ε χάνουν 113,00 ευρώ ενώ οι Δ.Ε χάνουν 124,00 ευρώ το μήνα)

Εδώ όμως υπάρχει μια τεράστια αντίφαση σχετικά με τους όρους αναγνώρισης της προϋπηρεσίας.
Ο νόμος μιλάει για περίοδο δοκιμότητας δύο ετών πριν την μονιμοποίηση.
Οι Π.Π.Υ δεν μονιμοποιούνται κατ' ανάγκη και ειδικά όσοι είναι άνω των 40 ετών.
Σε αυτούς ανανεώνεται η θητεία τους κατά 5 έτη.
Επίσης, μετά τη διετία της δοκιμότητας, η κρίση γίνεται από υπηρεσιακό συμβούλιο, κάτι που δεν υφίσταται για τους Π.Π.Υ, καθώς (οι Π.Π.Υ) κρίνονται ένα εξάμηνο πριν το τέλος της πενταετίας από το Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο Πυροσβεστών, είτε για ανανέωση της θητείας είτε για ένταξη στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό.
Διαπιστώνουμε συνάδελφοι, πως ο θεσμός των Π.Π.Υ πατάει κυριολεκτικά σε δύο βάρκες και είναι εντελώς στον αέρα.
Ας μας προβληματίσει όλους το γεγονός αυτό και ας αναλογιστούμε τις ευθύνες όλων αυτών που διαχειρίστηκαν τη δημιουργία αυτού του θεσμού.

Προσθήκη 12/4
Στο νόμο για τους Π.Π.Υ και συγκεκριμένα στην παράγραφο 15, αναφέρεται:
"Οι μηνιαίες αποδοχές των Πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης είναι αυτές που λαμβάνουν ως εποχικοί πυροσβέστες ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας τους και την οικογενειακή τους κατάσταση."

Επομένως γίνεται σαφέστατη αναφορά σε προϋπηρεσία.
Δεν είναι μια επιπλέον αντίφαση η μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας μας τη στιγμή που αυτή αναγνωριζόταν όταν εργαζόμασταν σαν εποχικοί;

Προσθήκη 13/4
Όπως ανέφερα πιο πάνω, η διάταξη για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας, αναφέρεται σε μόνιμους υπαλλήλους και σε ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Ας μας απαντήσει κάποιος:
Οι Π.Π.Υ τι είδους υπάλληλοι είναι;
* Μόνιμοι (απαντώ: όχι)
* Ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου; (απαντώ: όχι, γιατί είναι δημοσίου δικαίου)
* Ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου; (απαντώ: όχι, γιατί είναι δημοσίου δικαίου κι επίσης έχουν θητεία ορισμένου χρόνου 5 ετών)

Το μόνο σίγουρο είναι αυτό που αναφέρει ο νόμος 3839/2011, άρθρο 15, παρ. 2:
"Ως Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου για πενταετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεώνεται..."

Ας μας απαντήσει κάποιος, τι είδους πατέντα είναι οι ανανεώσεις θητείας (και όχι η μονιμοποίηση μετά την πρώτη πενταετία) και σε ποια κατηγορία προσωπικού πρέπει να ενταχτούν οι Π.Π.Υ.
Διαπιστώνουμε συνάδελφοι, πως οι Π.Π.Υ είναι μια πατέντα που τους μόνους που δεν συμφέρει είναι τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Όποτε συμφέρει το κράτος, άλλες φορές θα ανήκουμε στο πυροσβεστικό προσωπικό και στον Κ.Ε.Υ.Π.Σ και άλλες φορές στη κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων.
Κάτι που μόνο προς όφελος των εργαζομένων δεν είναι!!

Υ.Γ
Ενδεχομένως θα μπορούσε κάποιος να εντάξει τους Π.Π.Υ στην κατηγορία υπαλλήλων δημοσίου δικαίου (όπως εξάλλου και ο ν. 3839/2011 μας αναφέρει) αλλά ως προς το χρόνο τι χαρακτηρισμό θα έδινε;
Οι υπάλληλοι δημοσίου δικαίου είναι είτε μόνιμοι είτε αορίστου χρόνου.
Οι Π.Π.Υ μόνιμοι δεν είναι, αορίστου δεν είναι (έχουν 5ετή θητεία), τι στο καλό είναι επιτέλους;
Απαντώ: πατέντα!!!
Αυτή τον χαρακτηρισμό έδωσαν από το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και
Αποκέντρωσης όταν επικοινώνησα τηλεφωνικά τον Ιανουάριο.
ikaria
ikaria
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 2253
Reputation : 104
Ημερομηνία εγγραφής : 10/10/2009
Ηλικία : 62

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης