Ιούνιος 2019
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Ημερολόγιο Ημερολόγιο


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ Γ.Γ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Πήγαινε κάτω

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ Γ.Γ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Empty ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ Γ.Γ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Δημοσίευση  pezoporos Την / Το Σαβ 13 Ιουν 2015, 11:03

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας                                                       Μυτιλήνη 10/06/15
Γενικός Γραμματέας

Δοξαριώτης Νίκος
Πενταετής Πυροσβέστης
Περιβαλλοντολόγος/ Χαρτογράφος, Msc Περιβαλλοντική Πολιτική


Πριν τέσσερα χρόνια ψηφίστηκε ο νόμος 3938/11 που δημιουργούσε τον «θεσμό» των πενταετών πυροσβεστών. 3400 προήλθαν εκ των 5500 εποχικών και 600 νέοι, στο σύνολο 4000, 2000 εποχικοί πυροσβέστες έμειναν εκτός του θεσμού. Κατά αυτό τον τρόπο οι δύο προϋπάρχουσες κατηγορίες προσωπικού μόνιμοι και εποχικοί έγιναν τρεις με πολλές εσωτερικές κατηγοριοποιήσεις και το εργασιακό τοπίο ακόμα πιο σύνθετο.
Το σώμα των πενταετών πυροσβεστών διακρίνονταν σ’ αυτούς που ήταν έως 40 ετών όταν πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός και παράλληλα απόφοιτοι λυκείου οι οποίοι θα μονιμοποιούνταν στο τέλος της πενταετίας και σ’ αυτούς που δεν πληρούσαν αυτά τα κριτήρια και θα μπορούσαν να αιτηθούν την ανανέωση των συμβάσεών τους ως πενταετείς. Επίσης προβλεπόταν η σταδιακή απορρόφηση περίπου 1000 επιλαχόντων – αποφοίτων βασικής εκπαίδευσης (κυρίως απόφοιτοι γυμνασίου) οι οποίοι θα συνέχιζαν να εργάζονται ως εποχικοί.
Το καθηκοντολόγιο των πενταετών περιλαμβάνει όλα τα καθήκοντα του μόνιμου προσωπικού με μία – δύο εξαιρέσεις (επικεφαλής σε αστική έξοδο και πεζοπόρο τμήμα). Όμως για να δικαιολογηθεί το διαφοροποιημένο εργασιακό καθεστώς εφευρέθηκε η έννοια της «επικουρικότητας» η οποία ουδεμία αντιστοιχία είχε με τα καθήκοντα και το έργο που προσφέρουμε.
Οι συντριπτική πλειοψηφία από εμάς έχουν εργαστεί ως εποχικοί/ δασοπυροσβέστες από 5 έως 15 έτη, ορισμένοι από την εποχή της δασικής υπηρεσίας, είμαστε δηλαδή παλαιοί εργαζόμενοι πάνω στους οποίους ουσιαστικά βασίστηκε η δασοπυρόσβεση. Δεν μπορεί και δεν πρέπει λοιπόν να θεωρούμαστε νέες προσλήψεις.
Η λέξη που ακουγόταν πολύ όλα αυτά τα χρόνια ήταν «ομογενοποίηση», παρόλο που οι προθέσεις των μερών ήταν διαφορετικές. Αυτή ήταν και η προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος υποσχέθηκε  «Άμεση Ομογενοποίηση του προσωπικού του Π.Σ. με ένταξη των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ) στο μόνιμο προσωπικό και άμεση πρόσληψη των Επιλαχόντων πυροσβεστών πενταετούς Υποχρέωσης».
Ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας παρόντος του Αρχηγού, κατά την επίσκεψή τους στην Μυτιλήνη μίλησε α. για άμεση μονιμοποίηση των 2000 πενταετών πυροσβεστών που ούτως ή άλλως προέβλεπε ο νόμος, β. προσωποπαγείς θέσεις πενταετών πυροσβεστών έως την συνταξιοδότησή τους (και όχι μονιμοποίηση) για τους λοιπούς 2000 και γ. απορρόφηση επιπλέον 81  πενταετών από τους επιλαχόντες εποχικούς αφήνοντας εκτός περίπου 800 επιλαχόντες εκ των εποχικών. Αναφέρθηκε επίσης ότι το κόστος των παραπάνω είναι 12 εκατομμύρια.
Το θέμα του συνταξιοδοτικού χρόνου δεν αποτελεί πρόβλημα (παρά μόνο ίσως πρόσχημα) δεδομένου ότι τα όρια ηλικίας μετατοπίζονται προς τα πάνω και υπάρχουν διαθέσιμα τα εργαλεία των μετατάξεων, της εξαγοράς συντάξιμων χρόνων και της πρόωρης μειωμένης σύνταξης.
Ανάμεσά μας οι εποχικοί πυροσβέστες, από αυτούς προερχόμαστε, αυτούς η Υπηρεσία καλεί κάθε καλοκαίρι να «βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά». Οι εποχικοί πυροσβέστες  δικαιούνται επόμενη μέρα.
Στο σώμα των πενταετών συμπεριλαμβάνονται συνάδελφοι με προχωρημένες σπουδές  προσανατολισμένες στο ευρύτερο αντικείμενο του περιβάλλοντος, της χαρτογραφίας, της δασολογίας/ δασοπονίας, των φυσικών καταστροφών, συνάδερφοι με ειδικές γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες. Ποια είναι η εικόνα πενταετών πυροσβεστών με προσόντα και αποδεδειγμένη προσφορά όταν αμείβονται με την κατώτερη αμοιβή σε καθεστώς εργασιακής διάκρισης; Στα πλαίσια ποιάς αξιοκρατίας δεν μπορούν να εξελιχθούν και να προσφέρουν στο Σώμα και στον εαυτό τους; Το Μητρώο Εκπαιδευτών (το οποίο εγκαινιάστηκε αλλά δεν ολοκληρώθηκε) ενδεχομένως να αποτελούσε χρήσιμο εργαλείο για την αξιοποίηση του προσωπικού.
Κύριοι αυτό που προτάθηκε δεν συνιστά ομογενοποίηση – ούτε αποκαθιστά ένα άδικο καθεστώς εργασιακής διάκρισης, τουναντίον το διαιωνίζει. Είμαστε ένα ιδιαίτερα ταλαιπωρημένο σώμα εργαζομένων το οποίο έχει υποστεί επί μακρόν πολιτική χειραγώγηση. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε αγόγγυστα διαιώνιση του καθεστώτος των διακρίσεων, ζητάμε αξιοπρέπεια και αποκατάσταση της εργασιακής ισότητας σε εύλογο χρόνο. Σε μια εποχή που η εργασία υποτιμάται έχετε την ευκαιρία και την δυνατότητα να της δώσετε αξία. Με συνολικό κόστος περίπου 25 εκατομμύρια  η Ελληνική Πολιτεία αποκτά ένα ισχυρό και πραγματικά «ομογενοποιημένο» Πυροσβεστικό Σώμα.

pezoporos

Αριθμός μηνυμάτων : 53
Reputation : 4
Ημερομηνία εγγραφής : 02/11/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης