Συμβασιούχος Πυροσβέστης
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Μάης 2024
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ημερολόγιο Ημερολόγιο


Εξαπλώνεται η αρρώστια στα πεύκα

Πήγαινε κάτω

Εξαπλώνεται η αρρώστια στα πεύκα Empty Εξαπλώνεται η αρρώστια στα πεύκα

Δημοσίευση  roubagios Τρι 03 Νοε 2009, 15:53

Συνεχίζοντας την ενημέρωση για περιβαλλοντικά θέματα, αναδημοσιεύω ένα άρθρο από την Ροδιακή (εφημερίδα της Ρόδου) και στη συνέχεια περισσότερες πληροφορίες για την ασθένεια των πεύκων, τη γνωστή σε όλους μας βαμβακίαση, από την wikipedia.
Τα δάση όπως βλέπετε, δεν κινδυνεύουν μόνο από τις πυρκαγιές αλλά και από τις ασθένειες. Σε ένα κράτος που στοιχειωδώς σέβεται τον φυσικό πλούτο του, θα μπορούσαμε κάλλιστα, με την καθοδήγηση βέβαια δασολόγων και ειδικευμένων γεωπόνων, να αναλάβουμε και αυτόν τον ρόλο της φυτοπροστασίας. Δε συμφωνείτε;

Εκτεταμένες ξηράνσεις δασών παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και στην Ρόδο, την Κω και την Κάρπαθο.

Οι ξηράνσεις οφείλονται στην προσβολή των δέντρων από έντομα.

Κυρίως η τραχεία πεύκη μολύνεται από το κοκκοειδές έντομο Marchalina Hellenica που προκαλεί την γνωστή σε όλους μας βαμβακίαση.

Ο επιθεωρητής Δασών Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, δασολόγος - περιβαλλοντολόγος κ. Νίκος Θεοδωρίδης, εξηγεί ότι «η παραμονή του εντόμου στο πεύκο είναι επιβαρυντικός παράγοντας και κατά κανόνα ακολουθείται από τα καμβιοφλοιοφάγων εντόμων, τα οποία τελικά προκαλούν την νέκρωση».

Αν και υπάρχει τρόπος για την αντιμετώπιση του εντόμου, η έλλειψη πόρων οδηγεί τα πευκόφυτα δάση στην ξήρανση.

«Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι, ενώ ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, δυστυχώς δεν μπορούν να βρεθούν λίγες χιλιάδες ευρώ για την καταπολέμηση των ασθενειών που συνεχίζουν να εξαπλώνονται και να καταστρέφουν τα πεύκα».


Η βαμβακίαση των πεύκων είναι ένα φαινόμενο ασθένειας των δένδρων που οφείλεται στο κοκκοειδές έντομο Marchalina Hellenica. Το έντομο αυτό ζει στα πεύκα, από τα οποία τρέφεται απομυζώντας τους χυμούς του.

Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες δεν αποτελεί απειλή για τα πεύκα. Οι μελισσοκόμοι όμως της Ελλάδας, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός πως από αυτή τη διαδιακασία τα πεύκα βγάζουν στην επιφάνεια του κορμού τους πευκόμελο, έπεισαν το Υπουργείο Γεωργίας να τους επιδοτήσει για να προβούν σε εμβολιασμούς των πεύκων με το συγκεκριμένο έντομο. Το κράτος επέτρεψε αυτή τη διαδικασία καθώς στο ΑΕΠ της Ελλάδας συνέβαλαν σε μεγάλο ποσοστό οι εξαγωγές του μελιού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κατακλυστούν τα πεύκα της Ελλάδας (σε μεγάλο ποσοστό στην Αττική) από αυτά τα έντομα τα οποία νέκρωσαν τα πεύκα άμεσα, ή έμμεσα από την προσέλκυση λοιπών κολεοπτέρων.

Μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει η πολιτεία να ευαισθητοποιείται από την καταστροφή των πεύκων, επιδοτώντας έρευνες με αντικείμενο την αντιμετώπιση του φαινομένου. Αρχικά οι έρευνες προσανατολίζονταν στον ψεκασμό των πεύκων, αλλά κάτι τέτοιο φαίνεται πως είναι επιβλαβές για την χλωρίδα, την πανίδα και τον άνθρωπο. Τώρα οι έρευνες προσανατολίζονται κυρίως σε φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης του εντόμου με χρήση των φυσικών εχθρών του (θηρευτές-έντομα και πουλιά).

Τρόπο αντιμετώπισης αποτελεί επίσης και η πλύση των δέντρων με νερό, αλλά κάτι τέτοιο περιορίζεται σε αστικές/εύκολα προσβάσιμες περιοχές.
roubagios
roubagios

Αριθμός μηνυμάτων : 139
Reputation : 2
Ημερομηνία εγγραφής : 03/10/2009
Ηλικία : 46
Τόπος : Αθήνα

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης